Foderimport kan ge afrikansk svinpest

Torkan har gjort att det importeras tonvis med foder från de baltiska länderna. Risken finns nu att afrikansk svinpest kan följa med fodret till Sverige.

Peter Monell, viltförvaltningsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets

Peter Monell, viltförvaltningsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-08-22 05:00

Afrikans svinspest är en mycket allvarlig visrussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symptombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har ett mycket snabbt förlopp då grisarna dör innan några symptom har hunnit observeras till en långsammare form med varierande sjukdomsbild som kan fortgå under flera månader. Akut form av afrikansk svinpest börjar med hög feber som följts av upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Dräktiga suggor kastar vanligen på ett tidigt stadium. Huden blir blåaktigt missfärgad på delar av kroppen. Gången är ostadig och okoordinerad. Andningssvårighet, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm är andra symtom som kan ses. Djuren dör vanligen inom fem till tio dagar.

Sjukdomen är spridd i Afrika och den har under senare år också etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland och förekommer sedan i östra delarna av EU, i Baltikum och Polen. I Tjeckien och Rumänien påvisades sjukdomen 2017.

Smittspridningen kan ske via direktkontakt mellan djur eller genom överföring via till exempel människor, transortbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktigt spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamsvin och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäcks. Nu går Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ut och varnar för risken att afrikans svinpest kan följa med importerat foder till Sverige.

– Att använda lokalt nyskördat hö, halm och spannmål anses utgöra en stor risk för smittspridning. EU:s regelverk kräver att dessa grödor måste behandlas mot eventuelle förekomst av viruset, alternativt lagras utom räckhåll för vildsvin. För hö och spannmål gäller skyddad lagring under 30 dagar och för halm 90 innan det får användas till foder, skriver SVA i ett pressmeddelande.

– Det här kan komma att slå mycket hårt mot grisnäringen och även mot vidsvinsstammen. I Kinda finns uppskattningsvis mellan 4 000 och 5 000 vildsvin. Det viktigaste är att folk som rör sig mellan länderna har rena kläder och skor och en bra hygien, säger Peter Monell, ansvarig för viltförvaltningsfrågor hos Kinda Jaktvårdskrets.

Svinpesten kan slå till mot vildsvinsstammen och tamgrisar
Svinpesten kan slå till mot vildsvinsstammen och tamgrisar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!