Föga smickrande pris störde feststämningen

Det var inte enbart klang och jubel när Klas Gustafsson, vice vd Tekniska Verken, invigde en nya laddplats i Kisa han blev i samma veva varse att företaget av föreningen Älvräddarna utsetts till "Årets miljösämsta elbolag".
-Ja, vad ska jag säga, vi har varje enskild minut under de tre senaste åren, fråntaget vårfloden 2015, tappat exakt så lite som vi lagligen får tappa från sjön Yxern. Vi har varje minut hela tiden legat på gränsen vad som varit lagligt.

Klas Gustafsson i mitten.

Klas Gustafsson i mitten.

Foto:

Kinda2017-01-14 13:00

Enligt Klas Gustafsson så tar han eller Tekniska Verken ingalunda lätt på den kritik som föreningen Älvräddarna genom sitt pris belyser. Men det handlar enligt vice vd Gustafsson möjligtvis om "Årets tidssämsta pris".

För nu har allt redan blivit bättre. Åtminstone enligt Klas Gustafsson.

-Vi gör vad vi kan för att ha en så bra relation som möjligt med alla inblandade. Vi har ett pågående arbete ihop med Västerviks och Vimmerby kommun om hur en framtida ny Vattendom skulle kunna se ut.

Felet bekräftat

Så du negligerar inte detta föga smickrande pris?

-Nej, nej. I grunden är det så att vi sedan flera år tillbaka jobbat för att försöka ändra Vattendomen. Vi har ansökt hos myndigheterna vid ett flertal tillfällen om att få minska tappningen och fått nej varje gång.

-Men sedan fick vi ja. Och sedan överklagades det.

Klas Gustafsson poängterar att Tekniska Verken följer Mark- och miljödomstolens dom, det vill säga att lagarna måste följas.

-Det är endast Vattendomstolen som kan ge oss rätt att göra avsteg och tappa mindre mängder vatten. Och detta har vi alltså fått bekräftat av domen i Mark- och miljödomstolen.

Äntligen sänkning

Men Klas Gustafsson om du sätter dig in de boendes situation, de som tvingas se sjön sjunka undan och slå undan benen för dem, såväl yrkesmässigt, som när det gäller jakt och fiske, fritid och boende är det inte så att Tekniska Verken inte behövt utnyttja sin rätt maximalt? Att inte nyttja rätten till maxuttag?

-Men vi har ju försökt gång på gång att få tillstånd att frångå de mängder som ska tappas, men fått nej. Vi har varje minut tappat exakt så lite som vi haft laglig rätt till. Vi har legat på gränsen till vad som varit lagligt.

Men ändå, sett så här i backspegeln, kunde ni som stor aktör verkligen inte kunnat göra mer? Ni har ju kontinuerligt sett vad som skett i och kring sjön Yxern? Kunde ni inte ha uppvaktat politiker, myndigheter, kunde ni inte bedrivit ett bättre lobbyarbete, för att slippa hamna i den här situationen?

-Vi har gått den vägen som varit möjlig, vi fick nej två gånger och sedan ja den tredje. Äntligen fick vi klartecken och det kommer att bli jättebra, jag är helt säker, säger Klas Gustafsson.

-Tyvärr fungerar det inte så i det här landet att bara för att man tycker är något är fel, så ska man strunta i lagarna.

Olika vattenstånd

Men de boende håller ju inte med. De tycker ju, mot bakgrund av den faktiska utvecklingen som är och varit alarmerande, att man just borde "tagit lagen i egna händer".

-Det vet jag, visst. Och jag vet också att det är en svår fråga. När till och med Kammarkollegiet säger saker, som sedan Mark- och miljödomstolen säger är fel.

Så du tror det kommer att bli bra?

-Absolut. Men det tar en viss tid eftersom det krävs en process. Vi vill ha en ny Vattendom, vi vill ha en reglering med mindre avtappning. Men vi ska samtidigt ha klart för oss att det är dåligt med vatten även i andra sjösystem.

Ja, och dessutom kanske det märks olika mycket beroende på hur sjöarna ser ut i karaktären, liksom tillrinningssystem?

-Helt rätt, precis. Om du till exempel tar Vättern så är tillrinningsområdet 1,5 gånger större an sjöns yta. Till Sommen är tillrinningsområdet sju gånger så stort. Det gör att vattenståndet i Sommen går kraftigare upp och ner än Vätterns.

-Tyvärr har jag inte motsvarande siffror för Yxern. Men ta exempelvis Roxen och Glan, där är det väldigt låga bestånd. I Roxen varierar vattenståndet 2,1 eller 2,8 meter, jag minns inte exakt, men det är mycket, avslutar Klas Gustafsson medan han inviger laddstolpen i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om