Fokus på tidernas bästa paralympier

Redan som sjuåring hade Jonas Jacobsson bestämt sig... - Jag ska tävla i OS, sa han till sina föräldrar. Och jodå. Den målsättningen har infriats flera gånger om. Med sina 17 paralympiska guld är Norrköpingsskytten bäst genom tiderna. I tisdags kväll föreläste Jonas Jacobsson och hans fru Aja Lind i Rimforsa. Temat var mod, mål och motivation.

Jonas Jacobsson besökte Rimforsa i tisdags kväll. Han hade med sig guldmedaljen från Paralympics i London 2012.

Jonas Jacobsson besökte Rimforsa i tisdags kväll. Han hade med sig guldmedaljen från Paralympics i London 2012.

Foto:

Kinda2013-11-07 08:08


Jonas Jacobsson har en fantastisk idrottskarriär. 1980 kom det första paralympiska guldet i sportskytte. Därefter har det blivit ytterligare 16 guld.
De Paralympiska spelen i Athen (2004) och Peking (2008) sticker ut lite extra. Då vann Jonas Jacobsson fyra respektive tre guld. Efter succén i Peking tilldelades han Bragdguldet.

Uppvuxen i Krokek
Medaljerna i all ära.
Tisdagens föreläsning i Brokyrkan i Rimforsa handlade främst om livet utanför strålkastarljuset.
Jonas Jacobsson föddes i Norrköping 1965. Strax efter födseln konstaterades det att han har en förlamning som gör honom rullstolsburen resten av livet.
Men istället för att se hindren har Jonas Jacobsson fokuserat på möjligheterna.
- Jag levde samma liv som mina bröder och kompisar hemma i Krokek. Jag lärde mig simma, jag var med när det spelades landhockey ute på gatan och jag gick i vanlig skola trots att jag satt i rullstol. På den tiden var inte det så vanligt.
- Innan jag började i första klass var det en representant från skolan som kom hem till oss för att göra ett intelligenstest på mig. Då sa pappa: "Ni har inte kommit hit och gjort några intelligenstest på mina andra två söner". Sedan slängde han ut skolrepresentanten.
Hemma i Krokek kände alla till Jonas Jacobsson.
- Men när jag började på gymnasiet i Norrköping var det många som tittade lite snett på mig. De trodde säkert att de skulle få dra runt på den där killen i rullstol under två års tid.
- Vid den första idrottslektionen spelades det pingis nere i källaren. Jag höll mig i räcket och studsade ner med rullstolen. Sedan slog jag alla killar i pingis och då blev jag accepterad direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om