Folkfest på Rimforsa marknad

För många var det sista jobbardagen före ledigheten i fredags och många verkade vilja tillbringa den första semesterdagen i Rimforsa, där Rimforsa IF genomförde sin årliga marknad. I det närmaste perfekt marknadsväder bidrog också till att marknaden blev en riktig folkfest med gemytlig trängsel på marknadsgatan.

Bara ett stenkast från kommersen på marknaden fanns möjlighet till en stunds ro. I församlingsgården genomfördes en marknadsgudstjänst, där bland andra Kinda Vokalensemble framträdde.

Bara ett stenkast från kommersen på marknaden fanns möjlighet till en stunds ro. I församlingsgården genomfördes en marknadsgudstjänst, där bland andra Kinda Vokalensemble framträdde.

Foto:

Kinda2004-07-05 06:27

Sedan 1984 har det årligen anordnats marknad i Rimforsa. Premiäråret med handlarna på orten som ansvariga, men sedan dess har Rimforsa IF hållit i trådarna. Så även i år och marknadskommittén bestående av Sölve Pettersson, Per Björeman, Karin Rydell, Ove Nilsson och Marcus Björeman kunde lägga ytterligare en marknadssuccé till de tidigare.
- Det har flutit på väldigt bra. Fredagskvällens byggande av marknadsstånd gick smidigt och idag är det full fart, konstaterar Per Björeman, som varit med i marknadskommittén sedan starten.
Omkring 110 knallar kunde arrangörerna räkna in i år och det innebär att marknadsområdet utnyttjades maximalt. Där samsades hantverk med marknadsgodis och det vanliga utbudet av "krimskrams".
Marknadsmusiken nummer ett var i vanlig ordning dansbandsmusik som strömmade från ett antal stånd utmed Kalmarvägen.

Fjäderfän
Tidigt på marknadsgatan mötte vi Tommy Griph och Gillis Juthe, två av omkring 130 medlemmar i Östgöta Rasfjäderfäklubb, en förening som bildades 1990.
- De allra flesta av våra medlemmar har egna höns, ankor, gäss eller kalkoner och förhoppningen är att vi i klubben ska bidra till att bevara de omkring 60 raser som finns, berättar Tommy Griph.
Ett säkert kort på marknaden är också de som säljer och bjuder på korv. Christina Rehn, till vardags bosatt i Kanada, sålde Västervikskorv och diverse andra sorter till hungriga marknadsbesökare.
- Vår Västervikskorv är mest populär. Den är gjord efter ett hemligt recept och det är många som köper upp ett lager så de klarar sig till nästa marknad, berättar hon.
Från Frodigvallen erbjöds några minuters helikopterflygning över samhället och på torget var det både ett mindre nöjesfält och ett serveringstält där Christina Svensson och de övriga i Rimforsa IF:s supporterklubb såg till att marknadsbesökarna kunde vila sina trötta fötter och få sig något i magen.En bit från kommersen på marknadsområdet erbjöds också en stunds lugn och ro i form av en marknadsgudstjänst. I församlingsgården medverkade bland andra Kinda Vokalensemble.
En säker publikdragare på marknaden är loppmarknaden, som i år var större än någonsin tidigare.
- I år var första året som vi blev tvingade att sätta upp avspärrningar framför borden. Det var full rusch där ett par timmar innan loppmarknaden öppnade, berättar "Svesse" Persson.
På slaget elva öppnade loppmarknaden och kommersen, fyndandet och prutandet tog fart. Loppmarknaden är en stor inkomstkälla för Rimforsa IF och i år genomfördes också en auktion med Tommy Johansson och Tomas Kasselstrand som utropare.
Sammantaget en ny folkfest och ett viktigt ekonomiskt tillskott för Rimforsa IF, som beräknas ha fått in omkring 70 000 kronor.
- I antalet besökare var vi nog nära rekord och allt har gått perfekt. Loppmarknaden gick bra och knallarna var nöjda. Bortsett från ett par skurar klarade vi oss också från regn. Det kom dock en skyfall en halvtimma efter marknadens slut, sammanfattar Sölve Pettersson.

Tommy Griph och Gillis Juthe från Östgöta Rasfjäderfäklubb besökte Rimforsa marknad.
Tommy Griph och Gillis Juthe från Östgöta Rasfjäderfäklubb besökte Rimforsa marknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om