Folkraceparet brinner för det ideella

Efter 18 år tillsammans är drivkraften fortfarande lika stor. Adrenalinet, gemenskapen, familjekänslan, ja det är många faktorer som fått dem att fastna, inte bara för varandra, utan för folkracen. ”Man har styrt hela sitt liv mot motorsporten”, säger Kisaparet Niklas och Ramona Krantz, ett par som brinner för Ydre MK och den ideella andan som gör sporten möjlig.

Två förstapris från Gutafestivalen pryder nu en byrå i hemmet. Förra året vann Niklas, i år vann Ramona, med samma bil. ”Det var målsättningen hela året”, säger hon.

Två förstapris från Gutafestivalen pryder nu en byrå i hemmet. Förra året vann Niklas, i år vann Ramona, med samma bil. ”Det var målsättningen hela året”, säger hon.

Foto:

Kinda2016-08-04 11:10

För 20 år sedan satte de sig i en folkracebil för absolut första gången, han var 16, hon var 15. Två år senare var de ett par, och ända fram till idag har motorsporten berikat deras liv och varit ett viktigt gemensamt intresse.

Drivkraften? Ja den är fortfarande lika stor.

– Vi träffades nog där i depån någonstans, säger Niklas Krantz och skrattar.

– Ja lite, men mest genom skolan och kompisar. Visst var det så att jag åkte till tävlingar som jag visste att han var på, så det har ju alltid varit ett gemensamt intresse, fyller Ramona i.

Viktigt livsval

Under sina 18 år tillsammans har folkracen varit en stor del av Kisaparets liv. Många timmar har spenderats i garaget, nätter, dagar, mornar, allt för att bilen ska vara perfekt. Det så välanvända garaget på Västra Vägen är till och med anledningen till ett av deras större livsval.

– Pappa och jag bodde ju själva i en villa här i Kisa, och det dröjde ju inte länge, efter att jag och Ramona blev tillsammans, innan hon i stort sett flyttade in. I samma veva kom det här huset på tal, det vi bor i idag, och när jag var på visningen och fick se garaget sa jag: ”Det här ska vi ha”, säger Niklas och fortsätter:

– Man har liksom styrt hela sitt liv mot motorsporten, och nu har vi bott kvar här i 15 år.

Två förstaplatser

Huset är fyllt av pokaler och priser från tävlingar genom åren, de absolut färskaste kommer från den prestigefyllda Gutafestivalen på Gotland. För ett år sedan stod Niklas högst upp på tävlingens pall, i år var det istället Ramonas tur att, med samma bil, ta hem guldmedaljen.

– Att vinna var min målsättning ända sedan förra sommaren. Då kunde jag nämligen inte köra på grund av att jag hade brutit handleden. Nu hade vi turen att få behålla samma bil och Niklas har skruvat på den för att göra den mer startsnabb, och det lyckades han verkligen med, säger Ramona och fortsätter:

– Han har alltid funnits där och gjort allt för att det ska gå så bra som möjligt för mig.

”Min egna teori”

En förstaplats blev istället en tredjeplats i b-finalen för Niklas, det efter en besvärlig sista dag under den intensiva tävlingsveckan.

– Min egna teori är att han bara kunde fokusera på sig själv förra året, för då körde inte jag, och då vann han. I år gick det ju bra, fram till den sista dagen, men att han kom åtta i år är ju jättebra också, säger Ramona.

– Vi tar det hela som en semester. Det är en rolig grej alltihop, då man tävlar tre dagar, och så är vi ett stort gäng som åker. Sedan kan ju barnen följa med, och de tycker nästan att det är höjdpunkten på året, säger folkraceparet.

Problematiskt

Med två motorklubbar i trakten, Kinda MK och Ydre MK, är motorsporten ett stort fritidsintresse för många personer runt om i bygden. Kisaparet Krantz tycker att de ser ett uppsving och att framtiden ser ljus ut, samtidigt som de lyfter fram problemet för unga motorintresserade att ha möjlighet att satsa.

– Det är inte lätt att hålla på med motorsport. Man måste verkligen ha stöttning hemifrån, det handlar om mycket pengar och man måste ha kunskapen till att skruva, har du inte en förälder som är motorintresserad är det inte så lätt att få det gjort, säger Niklas och fortsätter:

– Därför blir det oftast den här generationsgrejen. Om man tittar på vår åldersgrupp, av de som åker folkrace, var ju allas föräldrar med på 1980-talet när sporten började. Nu är ju liksom våra barn på gång upp och ska 
börja köra.

Föreningsmänniskor

Folkraceparet lägger inte bara ner tid och kraft som aktiva förare, utan även som föreningsmänniskor. I Ydre MK är det Niklas som är ordförande, Ramona, hon är också engagerad, men är även involverade i Kinda Alpina Klubb. På frågan om varför de ställer upp lyfter de fram den ideella andan.

– Den ideella biten var ju mycket starkare förr, känns det som iallafall, och den vill vi inte att den försvinner, säger Kisaparet och fortsätter:

– För oss är det viktigt att lära våra barn att man måste hjälpas åt. Det behöver inte alltid handla om pengar, utan man kan göra det för att man får något annat tillbaka. Mycket av drivkraften ligger där.

”Adrenalinet”

Så vad är det då som gör folkracen så populär? Att man efter 20 år bakom ratten fortfarande skruvar på sin bil i ett mörkt garage om nätterna och deltar i tävlingar runt om i hela landet?

– Gemenskapen, adrenalinet och familjekänslan. Vi har ju testat på rallybiten, men det blir något helt annat med folkrace, med allt runt omkring, avslutar Kisaparet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om