Fordonspolicy vållade debatt i fullmäktige

Under decembermötet fick kommunfullmäktige i Kinda än en gång ha ett möte på distans. På dagordningen fanns bland annat ett förslag om en ny fordonspolicy, som väckte debatt.

Kommunfullmäktige i Kinda fick än en gång mötas på distans.

Kommunfullmäktige i Kinda fick än en gång mötas på distans.

Foto: Linnea Brundell

Kinda2021-12-20 19:53

Efter att ha kunnat mötas på plats i samband med mötet i november fick kommunfullmäktige återigen delvis träffas på distans under årets sista möte i december.

Ett fåtal personer, däribland fullmäktiges ordförande Anders Ljung (C), deltog på plats.

På dagordningen fanns bland annat ett ärende om en ny fordonspolicy. När ärendet tidigare var uppe i kommunstyrelsen var samlingen oenig – och även i kommunfullmäktige vållade frågan debatt.

I förslaget till en ny policy lyftes ambitionen om att kommunens fordonsflotta ska vara fossilfri fram till år 2030. Den stora skiljelinjen i debatten handlade om vilka drivmedel som skulle prioriteras högst i en prioriteringsordning.

I det förslag som lagts fram rankades fossilfri diesel som nummer ett och eldrift som nummer två. På tredjeplats rankade plugg-in-hybrid och på fjärde plats placerades diesel- eller bensindrift.

På plats fanns kommundirektören Sergei Sorokin som lyfte hur man från förvaltningen resonerat inför att förslaget till en ny policy arbetades fram. Han beskrev ärendet som en kompromiss mellan höga mål och praktiska aspekter.

Pierre Ländell (LPO), var en av dem som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Han lyfte en farhåga om att laddinfrastrukturer ännu inte finns på plats i Kinda.

– Jag vet inte om elnätet i Kinda klarar av att man ställer om så snabbt. Jag tycker faktiskt i grund och botten att kommunstyrelsens förslag är bra, sa han.

Efter en livlig debatt slutade det med en minoritetsåterremiss för ärendet.

Claes Brandén (MP) fick motivera återremissen och sa då så här:

– Det finns så många frågetecken i detta.

Han lyfte att man delvis behövde väga in det lagda förslaget samt en prioriteringsordning som länsstyrelsen sedan tidigare tagit fram.

Andra ärenden som var uppe för beslut var bland annat, som vi tidigare rapporterat om, ett ärende som handlade om att skjuta till extra pengar till barn- och ungdomsnämnden verksamhetsområde.

På dagordningen fanns även ett förslag om att skjuta till fem miljoner till vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde. I båda ärendena beslutade församlingen att bifalla förslagen.

– Jag tycker att det är viktigt att pengarna används för att förbättra hemtjänsten, Conny Forsberg (S) innan församlingen kunde gå till beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!