Förebyggande arbete i fokus på Kåken

Den 19 november meddelade FAUK:s styrelse att ungdomshuset Kåken kommer att stänga vid årsskiftet och avvecklas fram till sommaren.

Louise Olsson är en ungdom som har spenderat mycket tid på ungdomshuset Kåken. När hon fick höra om nedläggningen bestämde hon sig för att starta en namninsamling på nätet.

Louise Olsson är en ungdom som har spenderat mycket tid på ungdomshuset Kåken. När hon fick höra om nedläggningen bestämde hon sig för att starta en namninsamling på nätet.

Foto:

Kinda2015-11-30 07:49


I samband med det tv-program som den anställda ungdomsledaren Emilia Klaar var med i under onsdagskvällen bjöd Kåken in sin styrelse, allmänheten och de styrande politikerna, för att diskutera nedläggningen.

Efter tv-programmet "Makt hos mig", där Emilia Klaar träffade Åsa Romson under ett dygn drog diskussioner igång på ungdomshuset Kåken. Något som det pratades extra mycket om var vikten av det förebyggande arbetet som FAUK har bedrivit. De styrande politikerna fanns inte på plats på grund av andra åtaganden.

- Det kostar med förbyggande arbete men rent socioekonomiskt går det ihop sig så småningom. Att komma in sent med insatser kostar samhället mycket mer i längden. Man får inte bara se det ett år i taget utan man måste tänka långsiktigt, säger Cristina Leek-Nicander, styrelsemedlem i FAUK.

Även Charlotte Rydström, MP höll med Cristina.

- Det måste vara dyrare i början för att få resultat. De resultaten ville vi ju börja se nu, men istället får man stänga.

Sedan FAUK startades har de hela tiden bedrivit ett förebyggande arbete, ett arbete som ofta inte syns. Sedan Kåken öppnade har tio personer genomfört sin samhällstjänst på ungdomshuset. Anställda på FAUK har funnits med som stöd vid rättegångar och även företrätt ungdomar vid behov.

Det har genomförts drogförebyggande arbete men personalen har även funnits där för personer som behövt dem nattetid, genom jourtelefon. Föreningen har haft ett nära samarbete med ungdomsmottagningen, socialen, skolorna, Arbetsförmedlingen, ungdomslotsen med flera.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om