Föreningsordförande avgår med omedelbar verkan

I torsdags kväll kallade Byggnadsföreningen Folkets Hus i Kisa till en extra årsstämma som skulle ta beslut om att lägga ner föreningen. Mötet slutade med ett praktfiasko. De fyra andelsägarna som dök beslutade att något beslut inte kunde tas efter att ordförande Bonny Hermansson menade att man var tvungen att ha en ordinarie årsstämma för 2016 innan beslut kunde tas om nedläggning. I går meddelade Bonny Hermansson att han avgår som ordförande med omedelbar verkan.

Bonny Hermansson hoppar med omedelbar verkan av ordförandeskapet i både Byggnadsföreningen Folkets Hus och Folkets Park. Foto: Lars-Göran Bexell

Bonny Hermansson hoppar med omedelbar verkan av ordförandeskapet i både Byggnadsföreningen Folkets Hus och Folkets Park. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-05 10:52

– När jag kom hem efter årsstämman, eller vad man ska kalla det, så beslutade jag mig för att avgå. I går meddelade jag mina kollegor i styrelsen att så blir fallet, säger Bonny Hermansson.

Turbulensen kring nedläggningen av Byggnadsföreningens Folkets Hus i Kisa ser ut att fortsätta.

Vi backar bandet till årsmötet i mars 2013 då allting började. Då var Folkets Hus-föreningens ekonomi efter flera år hårt sinande. På årsmötet tog Kinda kommun med dåvarande kommunstyrelseordförande Pia Tingvall (C) i med hårdhandskarna och man ville vända på trenden och det var även början till att Folkets Hus-fastigheten skulle säljas. Under våren 2014 fick dåvarande kommunchef Anita Silfver i uppdrag att förbereda en försäljning, några spekulanter dök upp, men ingen var intresserad att lägga något miljonbud på fastigheten. I stället tog kommunens politiker i augusti 2015 beslut om att köpa fastigheten för en total kostnad av sex miljoner kronor. Den 1 april förra året tog kommunen över fastigheten.

Den 3 mars förra året höll Byggnadsföreningen Folkets Hus i Kisa årsstämma som bland annat beslutade om att lägga ner föreningen, ett beslut som togs enhälligt av de 15-talet andelsägarna som fanns på plats. Dock behövdes en extra årsstämma för att avveckla föreningen och den stämman hölls två veckor senare, den 17 mars.

Allt var klappat och klart för att ta beslut om att lägga ner föreningen på stämman den 17 mars, men efter att ordförande Bonny Hermansson hotat att avgå om inte stämman tog sitt ekonomiska ansvar så blev beslutet att inte lägga ner föreningen. Istället var målet att kalla till en ny stämma i mars i år, så blev det inte heller, utan i torsdags kväll kallade Byggnadsföreningen Folkets Hus i Kisa till en extra stämma, där beslut om nedläggning skulle tas, så blev det inte heller, utan det blev en stämma med fiaskostämpel.

Byggnadsföreningen har drygt 20 andelsägare som tillsammans har runt 2 000 andelar, varav hälften ägs av Kinda kommun.

På stämman i torsdags kväll dök fyra andelsägare upp, Kinda kommun, Kisa Socialdemokratiska förening och PRO Kisa samt en en privatperson.

Ordförande Bonny Hermansson inledde:

– Det här stämman är egentligen fel. Vi måste först ha en ordinarie stämma för att redovisa verksamhet för 2016 och det är för få andelsägare här. När det gäller ekonomin har vi 70 000 kronor på banken och allt är betalt.

Därefter efterlyste andelsägarna protokoll från förra årets två stämmor för att titta närmare på vilka beslut som togs då, men några protokoll fanns inte att tillgå på stämman i torsdags kväll så att mötet renderade ut till att bli informationsmöte istället, även om en andelsägare hade sin syn på det hela klart för sig, att lägga ner föreningen.

Mötet slutade med att en ordinarie stämma ska utlysas till i slutet augusti och några veckor senare ska det kallas till en extra årsstämma för beslut om att lägga ner eller låta föreningen vara vilande i avvaktan på andra turer.

– Vi kommer inte till något möte om det inte finns tillräcklig med underlag, sa Anders Lind som representerade PRO Kisa.

Fiaskomötet i torsdags kväll fick Bonny Hermansson att tänka om:

– När jag kom hem efter mötet och satte mig vid köksbordet bestämde jag mig att hoppa av ordförandeskapet med omedelbar verkan. I går meddelade jag övriga i styrelsen mitt beslut.

Nu får vice ordförande Linus Nilsson ta över taktpinnen i Byggnadsförening Folkets Hus i Kisa och väntande stämmor.

Bonny Hermansson lämnar bara inte ordförandeskapet i Folkets Hus-föreningen efter fem år.

– Jag beslutade även under torsdags kvällen att jag efter tre år som ordförande i Folkets Park även hoppar av det uppdraget med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om