Företagarnas besök på Södra Wood Kinda

Företagarna i Kinda/Ydre bjöd in till 2017 års sista träff under torsdagskvällen. Då med ett företagsbesök på Södra Wood Kinda som" Kindasågen" numera heter.

Nu har stocken blivit till brädor, och är på väg att staplas upp inför torkningen.

Nu har stocken blivit till brädor, och är på väg att staplas upp inför torkningen.

Foto:

Kinda2017-11-07 11:00

Konferensrummet fylldes till sista platsen under företagsbesöket som företagarna i Kinda/Ydre genomförde på Södra Wood Kinda under torsdagskvällen.

En skogsnation

Medan besökarna intar smörgås och kaffe börjar platschefen Patrik Wass presentationen av verksamheten och av Södra i stort.

Wass har arbetat i nom verksamheten under drygt 20 år och de senaste åren som platschef.

- Sverige är en skogsnation, där skogen står för 20 procent av Sveriges samlade industri investeringar och med en nettoexport av 130 miljarder kronor per år, inleder platschefen.

- Skogsindustrin har 70 000 anställda och ytterligare 30 000 tusen som är beroende av denna bransch. Södra har 50 000 medlemmar, och vartannat träd ägs av en Södra medlem.

Cell en större del

Södra omsätter omkring 21 miljarder kronor, 18 miljoner fastkubikmeter under bark och har 3 600 anställda. Företaget delas in i tre sektioner. Skog, Wood och Cell.

Som det hörs på namnen så sköter "skog" om skötsel, handel och avverkningar mot sina leverantörer. "Wood" sköter sågning och hyvling av råvaran medan "Cell" har hand om massan. Här hamnar också 14 miljoner m3fub av de totala 18 miljoner m3fub.

Stor ökning

Wood sektionen omsätter två miljoner kubikmeter sågade råvaror, har 1 400 anställda och omsätter 6,5 miljarder kronor. Över landet har de sex sågverk, varav Värö är störst.

- Under2012 sågades 1,3 miljoner kubikmeter inom Södra och 2017 kommer vi att landa på 2,1 miljoner kubikmeter, vilket är en ökning på 750 tusen kubikmeter, informerar Wass.

Första besöket

Nu gör sig sällskapet redo för en rundvandring på sågverket. Guidningen börjar vid såglinjen där deltagarna får veta hur sågprocessen går till. Här får de sedan följa stocken under vägen till sågad bräda.

Efter detta så väntar besök på både justeringen, och hyveln. För många var detta första besöket på sågen, som man bara har sett på håll och lyssnat till över sjön, under alla år sedan 1968 då den etablerades.

Stor arbetsplats

Sågen är ett viktigt företag både för arbetsmarknaden, men också för den lokala skogsnäringen och dess brukare. Under 2005 sjölagrades stormvirke motsvarade en halvårsproduktion.

Lokalt har 93 personer sin anställning här och 240 000 kubikmeter sågas här årligen och 150 000 kubikmeter hyvlas. Av detta utgörs 60procent av gran och 40 procent tall. Utöver detta impregneras 35 000 kubikmeter vid Viresjö.

Här sågas stocken upp.
Här sågas stocken upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om