Förslag om bordläggning överraskade

Bara en timme före måndagens fullmäktigesammanträde fick allianskollegorna vetskap om Göran Landströms (M) planer på att bordlägga valärendet av ny ordförande i kommunstyrelsen. - Mycket märkligt. Jag och många med mig blev överraskade, säger Göran Olsson (C).

Kinda2012-12-19 07:53

Efter många krismöten de senaste veckorna tycktes allt vara under kontroll. I måndags kväll skulle Pia Tingvall (C) väljas till ny ordförande i kommunstyrelsen. Så sent som i torsdags kväll var alliansen överens om det. I alla fall utåt sett.

Inte orolig
Men förutsättningarna förändrades. Klockan 17.00 i måndags, bara en timme före fullmäktiges start, samlades valberedningen för att gå igenom kvällens ärenden.
Då föreslog Göran Landström (M) att ärendet "val av ordförande i kommunstyrelsen" skulle bordläggas. Det väckte starka känslor hos allianskollegorna - som hade räknat med en lugn kväll.
- Jag och många med mig blev överraskade. Jag trodde att vi var enade i den här frågan, säger Göran Olsson (C), ordförande i valberedningen.
Blev du orolig?
- Nej, det kan jag inte påstå. Jag visste att en majoritet av politikerna i valberedningen skulle gå på mitt förslag att välja Pia Tingvall till ny ordförande i kommunstyrelsen.

Mötet ajournerades
Klockan 18.00 drog fullmäktige i gång. På ytan var allt lugnt. Efter diverse prisutdelningar och information klubbade fullmäktige igenom ett tiotal ärenden på kort tid. Precis som planerat.
19.50 var det dags att välja ny ordförande i kommunstyrelsen efter avgående Anders Ljung (C). Då ajournerades mötet i 15 minuter. Moderaternas sex ledamöter samlades i cafeterian för att diskutera den uppstådda situationen. Göran Landström stod fast vid sina åsikter. Han fick medhåll av partikollegorna Eddie Näsström och Lars Wiström. Malin Svensson, Tommy Gustafsson och Siw Nordin ville däremot välja Pia Tingvall till ny ks-ordförande under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om