Förslaget: Priset för korta resor med färdtjänsten höjs

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden i Kinda kommun har beslutat om ett förslag om höjda priser för kortare resor med färdtjänsten. Samtidigt ska det bli billigare att resa längre sträckor.

De nya taxorna för färdtjänsten föreslås träda i kraft 1 juli.

De nya taxorna för färdtjänsten föreslås träda i kraft 1 juli.

Foto: Mikael Svensson

Kinda2022-01-13 10:00

Enligt förslaget ska priset för kortare resor med färdtjänsten höjas till 26 kronor, mot 20 kronor i dag. Det slutgiltiga beslutet om ändringen ska fattas av kommunfullmäktige.

Madeleine Rulander är trafiksamordnare på Kinda kommun och förklarar förslaget.

Förutom en ändring av priserna föreslås flera zoner bli två. Zon ett innefattar resor upp till 25 kilometer och i zon två ingår alla resor som är 25 kilometer eller längre. Medan priset för korta resor med färdtjänsten föreslås ligga på 26 kronor kostar längre resor 50 kronor.

– Det innebär att de som åker korta sträckor inom Kinda får en ökning på sex kronor medan de som åker längre reser till en billigare kostnad om man jämför med den taxa som vi har i dagsläget, säger Madeleine Rulander.

I dag kan den som åker med färdtjänsten få betala upp emot 100 kronor för en enkel resa som är 46 kilometer eller längre.

Förändringen görs i och med att driften av färdtjänsten läggs över på Region Östergötland och Östgötatrafiken. Enligt Madeleine Rulander har prisförslaget tagits fram efter att kommunen gjort en omvärldsanalys. Enligt den hade flera kommuner en taxa på 26 kronor för resor inom zon ett.

– Givetvis varierar det mellan båda zonerna hos kommunerna, men vi anser att vi har lagt oss på en rimlig nivå, säger hon.

En av anledningarna till att Östgötatrafiken får ta över driften är att kommunens organisation, som ansvarar färdtjänstresor, är liten. Utöver det bidrog en överklagad upphandling till beslutet.

– Vi satt i tidsnöd och insåg att vi inte kan göra någon ny upphandling när det gäller färdtjänsten och hinna med det innan det nuvarande avtalet går ut. Därför ställde vi frågan till Östgötatrafiken om det fanns möjlighet för dem att ta över vår färdtjänst.

Madeleine Rulander säger att de haft dialog med Rådet för äldre- och funktionshinderfrågor.

– Det tycker jag är väldigt värdefullt, säger hon.

Mikael Österling (L) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och svarar på frågor om nämndens beslut via mejl. Enligt honom har priserna legat på samma nivå i flera år utan att räknas upp.

Tror du att ni kommer att möta några reaktioner efter beslutet om höjda avgifter för kortare resor?

"Förändringar möter alltid reaktioner men jag bedömer att denna förändring framförallt är positiv", skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!