Första snön skjuts ut över Tolvmannabacken

När temperaturen sjunker i Kisa, stiger tempen hos personalen vid Tolvmannabacken. Natten till tisdagen inleddes snöläggningen för året. - Det känns otroligt bra. Vi har fyra nya snökanoner av senaste slag, vi har en stor sparad snöhög sedan förra året och idag lastades det nya ställverket av.

På tisdagen lyftes det nya ställverket av, som ska säkra elförsörjningen vid skidanläggningen för många år framåt.

På tisdagen lyftes det nya ställverket av, som ska säkra elförsörjningen vid skidanläggningen för många år framåt.

Foto:

Kinda2017-11-08 10:00

Den som säger så är Jonathan Bexell vid Tolvmannabacken. Han var på tisdagen tillsammans med sin kollega Stefan Gremar i full färd med att rigga kanoner, fläktar och lansar. Allt i syfte att få till stånd en så tidig start som möjligt.

- I fjol var vi i särklass först i södra Sverige och det tänker vi vara i år också, förklarar VD Johan Larsson. Då öppnade vi Teknikbacken den 17 december och även om det inte blir permanent öppning så tidigt, så är målsättningen definitivt att ha backen öppnad för åkning till jul. Och det har ju börjar bra.

Kompletterar

Tolvmannabacken har gjort stora investeringar inför den här säsongen. Ett helt nytt ställverk ersätter det gamla slitna, som körts på gränsen av vad det klarat, de senaste säsongerna.

- Det rör sig om en investeringen på totalt 2,5 miljoner kronor innan allt är klart. Men å andra sidan säkras eltillgången för lång tid framåt, även om vi kompletterar med ytterligare nya fläktar och kanoner.

I och med att snöläggningen startade redan natten till tisdagen så innebar det att Kisabacken slog Örebrobacken.

- Men å andra sidan har vi längdanläggningar i Örebro som ligger före. De brukar komplettera varandra väldigt bra de här två skidanläggningarna.

Testat högen

Jonathan Bexell och Stefan Gremar berättar att den enorma snöhögen, som täckts med ett rejält lager av flis, tycks ha klarat sommaren bra. Det går ju inte att veta säkert förstås, förrän snön är framgrävd, men allt ser bra ut.

- Ja, vi har testat att gräva oss ner på en plats och där är snö ren och fin, berättar Jonathan Bexell.

Johan Larsson fyller i att de räknat med att cirka 30 procent av snömängden ska töa bort under sommaren. Och den prognosen ser ut att hålla, om man bara visuellt tittar på högens storlek.

- Jag tror att vi har kvar någon stans mellan 12 000 och 14 000 kubik, vilket var vad vi räknade med. Om detta slår väl ut utökar vi det projektet ytterligare till nästa år.

Därmed håller sig Tolvmannabacken i framkant vad gäller tekniken att spara snö från en säsong till en annan.

- Ja, åtminstone om vi ser till södra Sverige. Vi måste nog ta oss till Sandviken för att hitta en större sparad hög.

Ny nedfart

När kylan kommer mer på allvar körs hela snösättningsapparaten igång. Det handlar således om fyra bamsekanoner, med inbyggd fläkt och inbyggd väderstation i varje, som Tolvmannabacken hyr, och sedan sju befintliga egna kanoner, plus ett stort antal så kallade lansar. Totalt cirka 45 snöproducenter.

De nya kanonerna är bland annat mer effektiva under så kallade marginaltemperaturer, där det inte är helt optimal luftfuktighet och temperatur. Men ändå så bra att det går att göra snö.

- Jag räknade lite på det och har en 40-procentig förbättring i det intervallet, säger han.

- I övrigt har vi avverkat skog för en ny nedfart. Den ska endast markberedas till denna säsong, så att vi ser hur snön lägger sig där och så vidare, för att tas i bruk med liftar, lyse och annat, till säsongen 2018-2019.

Ett första lager av extra hållbar konstgjord snö täckte delar av backen sedan de nya snökanonerna varit igång under natten. Till höger syns delar av den under flis sparade snöhögen.
Ett första lager av extra hållbar konstgjord snö täckte delar av backen sedan de nya snökanonerna varit igång under natten. Till höger syns delar av den under flis sparade snöhögen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om