Tar ställning för demokratin: "Måste engagera kvinnor"

100 år har gått sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige – något som under 2021 uppmärksammas med en nationell deklaration för en stark demokrati. Kinda kommun har skrivit under, men i sin politiska ledning är kvinnorna fortfarande i klar minoritet.

Lena Käcker Johansson (KD) är ensam kvinna som ordinarie ledamot i Kindas kommunstyrelse. Efter 100 år med demokrati anser hon att kommunen måste verka för att engagera fler kvinnor politiskt.

Lena Käcker Johansson (KD) är ensam kvinna som ordinarie ledamot i Kindas kommunstyrelse. Efter 100 år med demokrati anser hon att kommunen måste verka för att engagera fler kvinnor politiskt.

Foto: TT/Dennis Petersson/Max Elofsson

Kinda2021-08-10 10:27

Det är kommittén "Demokrati 100 år" som under rubriken "Vår demokrati - värd att värna varje dag" just nu samlar de aktörer i landet som vill skydda, utveckla och stärka det demokratiska styrelseskicket. Myndigheter, kommuner, företag och andra organisationer kan ställa sig bakom deklarationen – och med det göra en rad åtaganden. Kinda kommun, som vid det förra kommunstyrelsesammanträdet beslutade att ta ställning, ska bland annat arbeta för att stärka dialogen med medborgarna och genomföra utbildningsinsatser mot demokrati för förtroendevalda, tjänstemän och allmänhet.

undefined
Christer Segerstéen (M) och hans kommunstyrelse valde, vid det senaste sammanträdet, att ställa sig bakom den deklaration som uppmärksammar demokratins 100-årsjubileum i Sverige. 1921 fick kvinnor rösträtt.

Lena Käcker Johansson (KD), den enda kvinnan i Kindas kommunstyrelse (ks), fick vid sammanträdet igenom ytterligare ett åtagande, nämligen att Kinda kommun "ska ta fram metoder för att kompensera kvinnors brist på inflytande samt verka för att grupper som i dagsläget är underrepresenterade stöds så att representationen blir mer jämställd och jämlik".

– Många småkommuner kämpar för att få fler lokalpolitiker att vilja engagera sig men vi i Kinda är ändå i särklass då det är kvinnor som saknas i så stor utsträckning. Där är vi verkligen bland de sämsta kommunerna i landet, konstaterar Käcker Johansson och fortsätter:

– Problemet är att demokratin, i alla fall någorlunda, ska spegla befolkningen och hur eller hur har vi olika erfarenheter i livet – och det gör något med förförståelsen. Vi måste få fler kvinnor att vilja bli politiker och vi måste framförallt få dem att vilja stanna. Är det något i vår struktur, här lokalt i Kinda, som gör att man inte känner sig välkommen?

Men hur ska man konkret lyckas med det?

– Jag tycker att varje parti i kommunen borde ta fram tankar och idéer på hur de ska få kvinnor att engagera sig men också göra en översyn inom partiet – kanske finns det någon kvinna att nominera till något av alla uppdrag? Sedan tycker jag att det vore klädsamt om kommunfullmäktiges (kf) presidium tog initiativ till ett samtal om hur problemet ska lösas, svarar Kindapolitikern.

undefined
Anders Ljung (C), kommunfullmäktiges ordförande, tycker att demokratin i Kinda är bra men håller med om att fler kvinnor, men också nysvenskar, behöver engageras politiskt.

Anders Ljung (C) är kf-ordförande och en del av den styrande koalitionen:

– Jag tycker att vi har en bra demokrati i Kinda men jag kan hålla med om att det är synd att vi inte kan engagera fler kvinnor i politiken. Samtidigt tycker jag, i alla fall inom mitt eget parti, att vi i diskussionerna fram till ett beslut lyssnar till de kvinnor vi har.

Alla åtaganden är ju väldigt fina ord, men exakt hur ska de genomföras?

– Det har vi nog inte diskuterat så mycket inom koalitionen än men jag tror att det måste till en bra dialog och att det måste till lite mer utbildning. På distriktsnivå har vi i Centern arrangerat utbildning för kvinnor, svarar Ljung.

undefined
Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) tror att politikerna måste involvera medborgarna mer och på så sätt få fler att bli intresserade av politik.

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S), förnärvarande vikarierande ks-ordförande, svarar så här på den föregående frågan:

– Jag tror på idén att ge människor inflytande även om de inte har några politiska uppdrag. Gör man det, och medborgarna får en möjlighet att påverka, kan det sannolikt leda till att fler vill vara med och engagera sig. Det kan vara ett bra sätt för medborgarna att känna på inflytande. Vi har Kindaförslaget, men då kan inte alla förslag som kommer igenom röstas ned.

År 2019 visade SCB:s statistik att Kinda är en av de kommuner som har lägst antal kvinnor bland de förtroendevalda. Endast 34 procent.

Mer om Kindapolitiken

Efter valet 2018 var det endast 15 kvinnor som valdes till de totalt 57 platser som finns i Kinda kommuns nämnder och styrelser. Undantaget är vård- och omsorgsnämnden där sju av nio ledamöter var kvinnor. Den enda kvinnliga ordföranden var Rosmarie Nelson (C) i Stiftelsen Kindahus styrelse. Kindapolitiken har också en låg representation när det kommer till den unga samt den utrikesfödda delen av befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!