Fortsatt minus för kommunens drift

På grund av ökade kostnader inom framför allt socialförvaltningen nådde inte Kinda kommun sitt ekonomiska mål för 2014. Men trots att driftbudgeten sprack redovisar kommunen ett litet plusresultat: 2,5 miljoner kronor.

Tack vare besparingar under hösten, och några större engångsposter, redovisar Kinda kommun ett litet överskott för 2014. Det som oroar är att driftbudgeten återigen sprack.

Tack vare besparingar under hösten, och några större engångsposter, redovisar Kinda kommun ett litet överskott för 2014. Det som oroar är att driftbudgeten återigen sprack.

Foto:

Kinda2015-04-11 04:06


Kindas politiker hade budgeterat med att kommunen skulle göra ett plusresultat på 10,3 miljoner kronor för 2014.
Så blev det inte.
Framför allt var det röda siffror under det första halvåret.

Engångsposter
Delårsrapporten i augusti pekade på att kommunen skulle göra ett underskott på sex miljoner. Tack vare engångsposter såsom intrångsersättning för bildande av naturreservat (1,8 miljoner) och premie från Socialstyrelsen för goda resultat i omvårdslyftet (4 miljoner) vändes det befarade underskottet till ett litet överskott.
2014 års bokslut, som godkändes av kommunstyrelsen i tisdags, visar ett plusresultat på 2,5 miljoner kronor.

Dyra placeringar
Det som oroar är att driftbudgeten, återigen, gick minus med flera miljoner kronor.
- Här har vi en stor utmaning framöver med att matcha och få budget och verksamhet i balans. Arbetet med att anpassa verksamhetens nettokostnader måste fortsätta och kommunen måste vara väl förberedd inför oförutsedda situationer, står det i bokslutet.
Socialnämnden gjorde ett underskott på cirka 7,9 miljoner kronor under 2014. Det svaga utfallet förklaras främst av att individ- och familjeomsorgen och handikappomsorgen hade ett stort underskott: 3,4 respektive 6,8 miljoner kronor. Det berodde bland annat på dyra institutionsplaceringar och att personer med psykiska funktionsnedsättningar var i behov av allt mer stödinsatser. Äldreomsorgen, inklusive hemsjukvård, visar ett överskott på 536 000 kronor. Även nämndens övriga verksamheter gick med plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om