Fortsatt oviss framtid för Kindagårds matsal och café: "Vi ska kämpa vidare"

Kindagårds matsal och café har fortsatt hot över sig att läggas ner. Detta som en konsekvens av att samtliga nämnder och förvaltningar inom kommunen sammanlagt ska spara tio miljoner kronor. PRO Kisa är mycket kritiska till att matsal och café på Kindagård sak försvinna och kommer att kämpa för att få detta kvar.

PRO:s Alve Gustafsson och Anders Lind kommer att kämpa för att behålla verksamheten på Kindagård. Foto: Lars-Göran Bexell

PRO:s Alve Gustafsson och Anders Lind kommer att kämpa för att behålla verksamheten på Kindagård. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-05-18 15:00

Kinda kommun står inför investeringar i mångmiljonklassen. Ny brandstation i Kisa, hallbygge i Rimforsa och nya slöjd- och tekniksalar på Värgårdsskolan i Kisa för att nämna några.

Och med detta har samtliga nämnder och förvaltningar inom kommunen ett sparbeting för 2017 på tillsammans tio miljoner kronor. Detta i sin tur har gjort att kommunen sagt upp avtalet med Kindahus för lokalerna som inhyser matsal och café på Kindagård i kisa, vilket skulle innebära en besparing på 200 000 kronor. Nedläggningen har upprört PRO Kisa som menar att Kindagårds matsal och café är en mötesplats som har ett stort värde, inte minst socialt.

För en månad sedan skickade PRO-föreningen en skrivelse till kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) och Jimmy Bexell, chef för teknik och drift om att man ville ha ett möte och få svar på en hel del frågor. Nyligen träffade några PRO-medlemmar med Alve Gustafsson i spetsen de båda herrarna.

– Först redogjorde de lite om bakgrunden till beslutet. Dels att det ska sparas pengar och att det inte är någon kommunal verksmahet att bedriva café och matsal på Kindagård, säger Alve Gustafsson.

PRO Kisa ser att det blir konsekvenser om man tar bort verksamheten från Kindagård.

– Man tar bort en social verksmahet både från de boende på Kindagård och allmänheten som kommer dit och som har det som en mötesplats. De menade att man kan gå ner till caféerna i samhället istället, säger Alve Gustafsson och fortsätter:

– Försvinner det här så kommer människor att sitta ensamma och det är förödande. Det kommer att bli ökat tryck på hemtjänsten och ökad matdistribution och det kommer att drabba socialen i nästa steg.

Alve Gustafsson har försökt att få till en träff med socialchef Joachim Samuelsson, men det har inte varit lätt:

– Först när jag ringde fick jag svaret att han inte hade tid. Jag har efter det pratat in på telefonsvararen och skickat mejl, men inte fått något svar. I tisdags fick jag svaret att han återkommer på fredag. Det finns en hel del frågor att ställa.

– Det kan vara bra med besparingar men det får inte gå ut över verksamheter som är sociala. Vi kommer att gå en hård match och kämpa för att få ha kvar Kindagårds matsal och café, säger PRO-ordförande Anders Lind.

PRO Kisa är starkt kritiska till att Kindagårds matsal och café läggs ner. Foto: Lars-Göran Bexell
PRO Kisa är starkt kritiska till att Kindagårds matsal och café läggs ner. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om