Fortsatt stark arbetsmarknad

Även om den totala arbetslösheten ökar något i länet så har det gått ner i Kinda under senaste året, I slutet av augusti var 211 personer inskriva på arbetsförmedlingen i Kisa som helt arbetslösa eller ingick i program med aktivitetsstöd. Det är 14 färre jämfört med för ett år sedan. Även Åtvidaberg visar en minskad arbetslöshet medan Ydre ökar.

Arbetslösheten minskar i Kinda och Åtvidaberg men ökar i Ydre. Foto: Lars-Göran Bexell

Arbetslösheten minskar i Kinda och Åtvidaberg men ökar i Ydre. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-08-24 12:20

– Antalet arbetslösa utrikesfödda ökar men samtidigt ökar också antalet utrikesfödda som får jobb, vilket är positivt. Drygt 40 procent av dem som fått jobb under månaden är utrikesfödda. Det är en ökning med åtta procent jämfört med juli förra året, säger Håkan Lindell, analytiker på arbetsförmedlingen.

Totalt sett ökade arbetslösheten något under juli i Östergötland och är nu 8,6 procent men länet har en stark arbetsmarknad och under de senaste åren har arbetslösheten sakta men säkert minskat.

Den siste juli var 18 476 östgötar helt arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd, vilket var 616 fler jämfört med för ett år sedan. I Kinda var förra månaden 211 personer arbetslösa, en minskning med 14 mot juli 2016. I Ydre har antalet arbetslösa ökat med tio personer till totalt 68 det senaste året. Åtvidaberg visar en minskad arbetslöshet med fem personer till 284. Länets lägsta arbetslöshet har Söderköping med 4,1 procent följt av Ydre och Kinda med 4,2 respektive 4,7 procent. Högst arbetslöshet har Norrköping med 12,0 procent och Motala med 10,5 procent.

– Vi har en fortsatt mycket stark tillväxt på jobb. Samtidigt är det flera personer som vill in på arbetsmarknaden och det gör att arbetslösheten stiger något. Det här är en väntad utveckling som inte ska ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på arbetsförmedlingen.

Till länets arbetsförmedlingar anmäldes under juli 2 550 lediga platser, vilket var drygt färre jämfört med samma månad förra året.

På arbetsförmedlingen i Kisa fanns igår 28 lediga platser i Kinda och Ydre inskrivna. Bland annat montörer, säljare, svetsare, logoped, kyrkoherde, djurskötare, sågverksoperatör, hästskötare och skolsköterska. Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg hade under gårdagen 24 lediga platser. Bland annat sjuksköterska, förskollärare, tandläkare, komminister och lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om