Från Björkfors till Kiruna

Fjällvandring, midnattssol, skidor och fjällmaraton. Livet är minst sagt annorlunda i Norrland men Madelene Jonsson från Björkfors trivs bra. Sedan i december har hon bott och arbetat i Kiruna.

Madelene Jonsson från Björkfors trivs bra med friluftslivet i Kiruna och tycker alla borde resa dit någon gång i livet. Foto: Emmelie Jonsson

Madelene Jonsson från Björkfors trivs bra med friluftslivet i Kiruna och tycker alla borde resa dit någon gång i livet. Foto: Emmelie Jonsson

Foto:

Kinda2013-07-23 06:54


Madelene Jonsson kommer från Ydrehult utanför Björkfors. I januari 2012 blev hon klar med sin utbildning i Luleå till sjukgymnast.
Efter det fick hon praktik på Höglandssjukhuset i Eksjö i åtta månader men hon längtade tillbaka uppåt i landet. Både för att utveckla intressen och arbetet valde hon efter praktiken att flytta till Kiruna.
- Jag kände inte att jag var klar med det området, berättar Madelene.

Annorlunda
Klimatet och miljön är det Madelene tycker är största skillnaden på Kiruna jämfört med Kinda.
- Men hela livsstilen är väldigt annorlunda. Kiruna gränsar till fjällvärlden, man är ute året runt och lever generellt mer utomhus, framförallt på vintern. Människor är väldigt aktiva, det är inte bara vardagsmotion utan många springer också fjällmaraton.
Hon berättar att de flesta aktiviteter finns i Kiruna. På sommaren är det mest populärt med jakt, fiske, bollsporter och cykling.
- Jag har faktiskt precis köpt mig en mountainbike, det är jätteroligt, berättar hon.
På vintern när snön kommit är det mest aktiviteter på fjället, man åker snöskoter och mycket skidor, både utför och längd.
- Det är en aktiv stad och eftersom den ligger så långt bort från allt måste den ha mycket att erbjuda. I morgon ska det bli tio grader och regn men jag ska ändå cykla och plocka hjortron och kanske fiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om