– Den visar på värden som är helt naturliga, som om den vore helt opåverkad, vilket gör att den inte växer igen på samma sätt som tidigare, att vi inte får algblomning i den i lika stor omfattning, förklarar Blomberg när tidningen träffar honom vid spången söder om Kisasjön.
Här påverkas dock vattnet fortfarande av gamla synder. På grund av närheten till tätorten, med påverkan från industrier och hushåll, och den intensiva timmerlagring som ägt rum finns det kvar näringsrika sediment som påverkar sjön negativt. Trots allt har vattenkvalitén i Kisasjön förbättrats.
– Under de sista 20 till 30 åren har vi fått bättre reningsverk i tätorterna, vi har inventerat mängder av enskilda avlopp som förbättrats av fastighetsägare och lantbruken har idag en betydligt bättre ordning på sin gödsel både vad gäller lagring och spridning. Det är först nu som vi kan se positiva resultat av de här insatserna, berättar miljöchefen och fortsätter:
– Vi har otroligt många sjöar i Kinda kommun och det är viktigt att vi har en fin och frisk natur, både för turismen och de egna invånarna, så de här reslutaten är väldigt positiva.
Miljöredovisningen, som innefattar mätningar gjorda under 2017, visar en positiv bild av Kinda, men när det gäller nyköp av miljöbilar är kommunens siffror låga.
– I Kinda är vi ju utan biogas, vilket naturligtvis påverkar, men elbilar kommer ju allt mer och för dem finns det goda förutsättningar, så där hoppas vi på en utveckling framöver, avslutar Blomberg.