Full snurr på vindkraften

Nu snurrar vindkraftsprojektet söder om Horn och Hycklinge igång på allvar igen. Med fler verk än någonsin varit planerade på området - hela 44 stycken. Det blir därmed en av de större vindkraftsparkerna i södra Sverige.

Kinda2018-03-21 11:00

-Nu går vi vidare med projektet som vi internt kallar "Hycklinge", säger projektledare och konsult Staffan Svanberg, Fred. Olsen Renewables till vår tidning. Det planeras 44 verk med en maximal höjd på 230 meter.

Fred. Olsen Renewables bjuder in till samrådsmöte i fd Folkets Hus i Kisa den 10 april. Där ska planerna presenteras synpunkter hämtas in. Det går ut inbjudan till samrådsmötet till alla boende inom tre kilometer från projektområdet, samt till fastighetsägare inom en kilometer.

Verksamhet

Projektområdet är något mer detaljerat än förra gången det vara aktuellt med vindkraftsplaner i området.

Fred-Olsen Renewables AB är det svenska dotterbolaget till Fred. Olsen Renewables AS i Norge och har varit verksamma inom vindkraftsbranschen sedan 1996. Verksamheten bedrivs i flera länder, som Skottland, Tyskland, Frankrike, Norge och Sverige.

För närvarande omfattar verken teoretiskt effekt om 679 MW i elva vindkraftsparker. Dessa elva verk producerade under 2017 1,7 TWh energi.

I Sverige har företaget kontor i Umeå samt äger och driver en vindpark om 24 verk i Vindelns kommun. Utöver den gigantiska vindkraftsparken i södra Kinda kommun, på gränsen till Småland, planeras ytterligare tre vindkraftsparker.

Fred. Olsen Renewables skriver själv i sitt underlag att de sköter allt från erforderliga miljötillstånd och alla andra tillstånd som krävs, samt därefter skriver långtidsavtal om markarrenden med fastighetsägare, förberedelser för att säkra området, samt bygger verken. Det sistnämnda omfattar byggande av nya vägar till området och inom området, installation av erforderliga elkablar under jord, gjutande av fundament och uppförande av torn, samt installation av turbiner.

Miljökonsekvenser

Ett tidigt utkast till Miljökonsekvensbeskrivningen, ett så kallat MKB-dokumentet, visar att det finns en god potential för vindkraftsetablering inom Hycklingeområdet. Bedömningen av möjliga miljöeffekter avser bland annat landskapsbild, fågelliv, miljömål och andra skyddade artförekomster och den har utförts av Enetjärn Natur på uppdrag av Fred- Olsen Renewables.

Ett av skälen till att Hycklinge valts är att det pekas ut i Kinda kommuns vindkraftsplan som ett primärt område lämpligt för vindkraft. Fred. Olsen Renewables har bedömt ett flertal andra platser för lokalisering av en vindkraftspark, men bedömt Hycklinge vara det mest realistiska och mest ekonomiska alternativet.

Den närmaste samlade begyggelsen finns i Hycklinge på ett avstånd om 1,5 km från parken, samt Brunebo 2,5 km, Finede 2,5 km, Hökhult 2,0 km och Kila 1,0 km. Horn samhälle ligger 4,5 km från parken.

Högintensivt ljus

Projektområdet omfattar 1500 hektar, eller ett område knappa 4 km gånger 4 km. Effekten på vindkraftverken kommer att bli tre till sex MW och maxhöjden blir 230 meter. Den årliga produktionen blir teoretiskt 800 GWh.

Verk som är högre än 150 meter förses med högintensivt blinkande vitt ljus. Verk som inte utgör yttre gränser kan förses med minst lågintensiva röda ljus. Vägar inom området kan utnyttjas för skogsbruk eller allmänheten sedan vindkraftsparkens livslängd uppnåtts, samt anläggningen monterats ner, vilket enligt MKB-dokumentet beräknas ske efter 20 till 25 år - eller 2040 till 2045.

De områden där vindkraftverken antas vara synliga och få en stor påverkan på landskapsbilden finns främst i dalgången som omfattar Horn och Väsby, men även Holma-Saxekulla, Gröninge, samt i Hycklinge. Söderut kan verken komma att ses och påverka landskapsbilden i Djursdala.

När det gäller buller har inga sådana analyser gjorts av Fred. Olsen Renewables. Detta eftersom man först vill avvakta resultatet av samrådsmötet den 10 april. Grundförutsättningen är dock att maxbullergränsen på 40 dBA ska klaras.

En eventuell framtida analys kommer även att innefatta lågfrekvent ljud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om