Fullmäktige återremitteras till Folkets Hus

Möjligtvis kan det vara då att det segslitna frågan om Folkets Hus i Kisa är på väg mot en lösning. Dels säkerställs Kulturskolans placering i byggnaden, dels flyttas sammanträdena med fullmäktige tillbaka. – Men vi åker nog på att byta namn på huset. Det finns ju ingen Folkets Hus-förening kvar här längre, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

Folkets Hus rustas upp och Kulturskolan får säkrade premisser. Men namnet kan försvinna. Foto: Lars-Göran Bexell

Folkets Hus rustas upp och Kulturskolan får säkrade premisser. Men namnet kan försvinna. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-10-09 08:30

Redan för ett år sedan motionerade oppositionen i Kinda, som består av Centern, Landsbygdspartiet oberoende, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, om Folkets Hus i Kisa.

De menade gemensamt att lokalerna behövde en ordentlig upprustning, särskilt eftersom de även ville att Kulturskolan skulle ges en mer permanent placering i lokalerna.

– Det är bättre för Kulturskolan att vara i Folkets Hus än i Värgårdsskolan, men lokalerna är inte optimala för en modern skolverksamhet, förklarade oppositionen i sin motion.

– Det är bra med tillgången till scen, biografen, ytor för dans och bra rum för instrumentlektioner.

Uthyrning

När motionen nu åter hamnat på kommunstyrelsens bord kunde konstateras att den ska anses vara besvarad.

Det pågår för närvarande en renovering av lokalerna, i första hand för att kunna husera kommunfullmäktiges sammanträden en gång per månad, men även andra kommunala möten.

Upprustningen innefattar bland annat nytt golv och en uppdatering av AV-anläggningen. Genom detta blir lokalerna även bättre för Kulturskolans verksamhet.

– Inom kort kommer även kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet, AMI, att börja utnyttja lokalerna, berättar Hans Måhagen. De kommer även att sköta eventuell uthyrning av lokalerna för extern verksamhet, samt sköta caféverksamheten i samband med olika verksamheter i lokalerna.

Namnfrågan

Folkets Hus har även anpassats till gällande krav när det gäller ventilation och brandskydd. Eventuella ytterligare investeringar i fastigheten hänskjuts till ordinarie budgetarbeten inom kommunen. Men kommunen är inte främmande för att även annan extern verksamhet hyr in sig i byggnaden.

När det gäller kommunfullmäktiges sammanträden så är förhoppningen från Hans Måhagens sida att det ska kunna ske redan från och med nästkommande möte, som är den 30 oktober.

– Men jag vill understryka att vi fortfarande är öppna för alternativa lösningar, där en avyttring inte är utesluten. För närvarande har dessa planer dock skrinlagts eftersom det inte gick i hamn, förra gången vi försökte sälja fastigheten, förklarar Björn Hoflund, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

– Det fanns helt enkelt inga intressenter. Och fram till dess är det ju bättre att vi har så mycket av vår egen verksamhet som möjligt i de egna lokalerna, på det sättet sparar vi in hyreskostnader.

Ett mer konkret spörsmål är om det går att behålla namnet Folkets Hus.

– Det finns ju ingen Folkets Hus-förening som är aktiv i huset. Det måste undersökas. Det kan vara så att vi inte ens får behålla det namnet, avslutar Hans Målund, eftersom det är förknippat med en aktiv förening i samma namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om