Fullt hus på medborgarträff i Rimforsa

I torsdags kväll bjöd intresseföreningen Leva och Bo i Rimforsa in till medborgarträff och intresset var minst sagt stort. Ett 80-tal Rimforsabor bänkade sig i församlingshemmet i Rimforsa för att ställa frågor till ett 15-tal politiker och tjänstemän från kommunen.

Leif Ihreskog höll ihop kvällen. Foto: Lars-Göran Bexell

Leif Ihreskog höll ihop kvällen. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-10-08 09:00

Vilket fantastiskt intresse från Rimforsaborna. Jag hoppas att de hundra bullarna som vi köpt till kvällen räcker, sa en glad Kjell Holmström i intresseföreningen Leva och Bo i Rimforsa som i torsdags kväll bjöd in till medborgarträff i församlingshemmet i Rimforsa.

Bullarna räckte men det var på håret med kommunens lag av politiker och tjänstemän som bestod av ett 15-tal personer och ett 80-tal Rimforsabor som blev det fullt hus i församlingshemmet.

Höll ihop kvällen gjorde Leif Ihreskog och det klarade han galant.

Först ut var det information från skogskommitténs ordförande Göran Lindgren och Henrik Forsén från Södra om tätortsnära skog.

Vi har ansvar för kommunens skogar som är totalt 1 500 hektar. Vi har gjort skogsplaner som är färdiga för Rimforsa och snart även för Kisa. Sedan kommer vi att fortsätta med planer för Horn, Hycklinge och Björkfors, sa Göran Lindgren.

Därefter gick Henrik Forsén, från Södra som förvaltar kommunens skogar, igenom den 54-sidiga skötselplan som gäller för Rimforsa.

Planen är antagen men det finns möjligheter att ge synpunkter innan vi börjar avverkning eller röjning av aktuella områden.

En diskussion som dök upp var kring Sandra och Magnus Lidéns planer om att bygga ett 70-tal bostäder vid Björkliden, utmed Ulrikavägen.

När jag läste om byggnationen höll jag på att sätta i halsen. Jag vill inte ha det här området bebyggt. Vi måste tänka på miljön och vår natur. Min fråga är måste man bygga så tätt, bygg 35 bostäder till att börja med, sa Tomas Kalén.

Magnus Lidén svarade direkt:

Det här är bara en första skiss. Vi vet inte hur det blir, det finns ingen marknad i Rimforsa att bygga 70 bostäder men vi vill att det ska hända någonting. Någon måste vara det svarta fåret, det får väl bli jag då.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) såg mycket positivt på ett eventuellt bostadsbyggande framöver:

Vi vill ju verkligen att Rimforsa ska utvecklas, då är det bra att Lidén vill bygga. Vi ska se positivt på det här.

I början av 2013 tog dåvarande majoritet beslut om att lägga ner campingen i Rimforsa, ett beslut som inte var allt för populärt.

Peter Fall hade en fråga om läget i dag kring campingen:

Är frågan om campingen död och begraven?

Det finns stora planer på att utveckla tidigare campingplatsen tillsammans med Åsundahallen, men först måste en ny fördjupad översiktsplan göras och det tar fruktansvärt lång tid. När det gäller byggnaden på området kommer den att flyttas till Ekvallen och bli klubbhus för Hägerstads IF, svarade Björn Hoflund (M).

Det pågick diskussioner mellan Linköping och Kinda kommuner om att bygga en camping i någon av kommunerna men det har hamnat på efterkälken. Vi borde kunnat kommit längre, sa Lars Karlsson (L).

Ett problem med en plats för en camping är att kommunen inte äger tillräcklig med mark, enligt Hans Måhagen.

Vi står inför en fantastisk utveckling i Rimforsa. Det är många som vill flytta hit. I januari påbörjas bygget av en bollhall på Hackel-området och under 2020 kan en ny skola stå färdig, sa Björn Hoflund.

Per-Anders Bönner vill inte se att det byggs några bostäder vid tidigare campingområdet.

Det förstör för Rimforsaborna. Vi måste vara rädda om vårt samhälle.

Önskemål kom upp om att Rimforsa torg byggs om och görs till ett ställe där man kan sitta ner och prata och lära känna varandra.

Även den nedläggningshotade terapin kom upp på tapeten.

Hans Måhagen svarade:

För att klara alla investeringar, bland annat en ny skola i Rimforsa för hundra miljoner kronor måste vi spara tio miljoner kronor under tre år i rad,men vad jag vet så finns det inget beslut om att lägga ner terapiverksamheten.

Lena Käcker Johansson (KD) avslutade kvällen:

Jag har lyssnat på vad ni Rimforsabor tycker om samhället och det är överlag bra åsikter men fortsätt att ha kontakt med oss politiker.

Församlingshemmet fylldes till sista plats när intresseföreningen Leva och Bo i Rimforsa bjöd in till medborgarträff. Foto: Lars-Göran Bexell
Församlingshemmet fylldes till sista plats när intresseföreningen Leva och Bo i Rimforsa bjöd in till medborgarträff. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om