"Gå inte i skidspåret"

Det råder en febril aktivitet med skidspåret i Kisa trots avsaknaden av snöfall. "Fast ett lika stort hinder är alla som tar sig friheten att gå i spåren"

Alla är mer än välkomna hit, fast då på skidor, upplyser spårläggarna.

Alla är mer än välkomna hit, fast då på skidor, upplyser spårläggarna.

Foto:

Kinda2018-01-22 09:20

Trots avsaknaden av snöfall så pågår ett febrilt arbete med att få till längdskidspåret så gott det går. Med hjälp av en stor plåt som med sin vikt av 180 kilo som dras med snöskotern preppareras snön till ett bra underlag.

Knappt täckt mark

- Detta skapar fina förutsättningar, trots att det ännu fattas ett snötäcke av minst fem centimeter till. Framför allt ute på gärdena vid Föllingsö, berättar två av skidspårets eldsjälar Stig Jonsson och Kennert Rulander.

- Väderleken ser ut som att den motarbetar oss ytterligare några dagar framöver. Annars hade vi samlat ihop oss och gjort en storsatsning under helgen. Vi har provåkt några gånger, men det är lagom att det täcker marken, informerar duon.

Ingen gångtrafik

Fast det som retar herrarna ännu mera är alla som tar sig friheten att gå i spåret.

- Jag arbetar mycket med att hålla elljusspåret nyklippt och fräscht under sommaren, och då är det väldigt kul att det kryllar av motionärer i spåret. Däremot så borde var och en inse att ingen gångtrafik är tillåten så fort spåret är snöbelagt, menar Jonsson.

Skapar problem

- Vi gör detta mer eller mindre ideellt och vill även under vintern erbjuda flera utövare njuta av spåret, fast då på skidor. När det gäller att vandra under vintern borde det finnas många fler alternativ, säger duon

- De vandrare som vi träffar på i skidspåren har alla bra ursäkter, fast när allt fler ursäktar sig med att det var spår redan innan så skapar det bara mer problem för oss. Det är svårt att preparera dessa fotspår.

- De redskap vi använder bara slår och studsar i de frusna fotspåren. Även om det idag ser ut som om vi har ett uppkört spår så är det inte så, vi har bara inte hunnit mer, avslutar Stig Jonsson och Kennert Rulander.

Kennert Rulander och Stig Jonsson retar sig på alla som vandrar i skidspåret. Foto: Morgan Karlsson
Kennert Rulander och Stig Jonsson retar sig på alla som vandrar i skidspåret. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om