Gamla lokaler försvårar arbetet

Fem larm på tre dagar. Trycket på brandmännen i Kinda var minst sagt högt under den gångna helgen. Efter heroiska räddningsinsatser kunde alla olyckor hanteras på ett bra sätt, men de ålderstigna lokalerna i Kisa försvårar det livsviktiga arbetet. "Det var tur att olyckorna inte var så resurskrävande", säger insatsledare Staffan Waldau.

Stefan Waldau, Insatsledare.

Stefan Waldau, Insatsledare.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2016-07-12 07:00

Nu råder lugnet efter stormen, så länge det varar vill säga. Det var nämligen en hektisk helg som passerade för räddningstjänsten i Kinda. Redan på fredagskvällen gick det första larmet och den intensiva bollen sattes i rullning. Klockan 18.10 larmades brandmännen till Linnégatan där en personbil, med hög hastighet, kört in i fyra parkerade bilar.

En 43-årig man, hemmahörande i Kisa, färdades i bilen och smet sedan från platsen, men kunde efter en och en halv timma omhändertas av polis. Han misstänks nu för rattfylleri och smitning, eventuellt kan något mer brott uppkomma.

Små marginaler

– Han kom körande från kyrkan, rammade bilarna och hamnade sedan i trädgården mitt emot parkeringen. Det var en otäck smäll, det är ofta mycket folk som rör sig där uppe. Den här gången befann sig några grabbar på cykel i närheten, de klarade sig bra, men inte med så stora marginaler, säger insatsledare Staffan Waldau.

På lördagsförmiddagen kom nästa larm, ett larm som krävde stora insatser. Vid klockan 10.30 larmade en man att han på långt avstånd sett en båt med två personer sjunka i Åsunden. Brandmän från Horn var först på plats vid området, beläget vid sjöns södra delar mellan Hornsboda och Stora Gräsö.

Inga spår

Kisastyrkan anslöt sig till räddningsarbetet och kustbevakningens helikopter kallades in från Visby, dessutom skickades en dykargrupp från Linköping till den befarade drunkningen.

I tre timmar pågick sökarbetet, helt utan resultat.

– Nej, vi hittade absolut ingenting. Förmodligen har ögonen spelat ett spratt på något vis och jag är övertygad om att mannen inte falsklarmat med mening. Det är bättre en gång för mycket än en gång för lite, säger insatsledare Waldau.

Ärendet lämnades sedan över till polisen, som inte heller de såg någon anledning till att fortsätta sökandet.

– Vi ser inte att det finns något mer vi kan göra. Ingen har anmälts försvunnen ännu, och inga spår har hittats varken på land eller i vattnet. Ärendet ligger vilande tills vi får in fler uppgifter, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik.

Mopedolycka

Helgen var långt ifrån över för räddningstjänsten. En mopedolycka inträffade nämligen under natten till söndag, även den på Linnégatan i Kisa. Norrut på sträckningen, intill en lekplats, körde en 18-årig kille på en man i 25-årsåldern.

Den sistnämnda fördes till Universitetssjukhuset i Linköping med lindriga skador. Exakt hur olyckan inträffat är fortfarande oklart då polisen påbörjat en utredning för att se om något brott har inträffat.

Två bränder samtidigt

Söndagen fortsatte sedan i samma anda. Det åskoväder som drog in över Kinda under förra veckan gav resultat. Vid gården Fullmestad söder om Rimforsa hade en skogsbrand blossat upp strax efter klockan 12.00. Det eldhärjade området på 30 gånger 40 meter var beläget långt ifrån körbar väg, vilket försvårade insatsen för brandmännen från Kisa, Rimforsa och Björkfors.

– Det var lite bökigt och vi fick dra slangen långt, men när vi väl var på plats var det inga större problem att släcka elden, säger Staffan Waldau och fortsätter:

– Under tiden gick ett nytt larm om en skogsbrand på en ö i sjön Narven, precis vid kommungränsen mellan Kinda och Ydre. Styrkor från Österbymo och Horn åkte dit och kunde relativt enkelt släcka branden som kan ha orsakats av en grillplats.

Vid klockan 16.30 hade båda bränderna bekämpats och brandmännen kunde återigen bege sig hemåt. Trycket på räddningstjänsten i Kinda var ovanligt högt under den gångna helgen, och de ålderstigna lokalerna fick bekänna färg, något som försvårade det livsviktiga arbetet.

– Det är svårt att hinna med att återställa all utrustning och allt material, det var tur att insatserna inte var mer resurskrävande än de var, säger Staffan Waldau och fortsätter:

– Det är framförallt efter bränder som de gamla lokalerna blir osmidiga. Egentligen ska ju inget som "smittats" av brandrök tas in i de lokaler som vi dagligen vistas i, men det har vi ingen möjlighet till att motverka i den befintliga byggnaden.

Risk för cancer

Insatsledaren berättar att brandmän är överrepresenterade i vissa sjukdomskategorier, bland annat vad gäller cancer. Detta kan bero på att yrkesgruppen andas in det fina damm som vid bränder fastnar på kläder, slangar och annat material och sedan följer med in i lokalerna.

Behovet av en ny brandstation är stort, men Waldau är hoppfull inför den framtida utvecklingen.

– I dagsläget vistas vi i en miljö vi inte får vistas i, hur vi än gör får vi in "giftet" i lokalerna. Vi är ju väldigt måna om att förebygga sjukdomsrisken, så det är verkligen bättre sent än aldrig att vi får en ny brandstation. Det har varit en lång process, men jag hoppas att det löser sig, säger Staffan Waldau.

Totalt var det 17 brandmän från Kinda som fick lämna sina vardagliga liv och bege sig ut på helgens larm. På måndagsmorgonen fick de lämna över jouruppdraget efter en veckas lång beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om