Gamla och nya prylar

Skänninge marken, som sägs vara både Sveriges äldsta och största, bjöd på allt från varmkorv och tivoli till hantverk och köksredskap. Närmare 120 000 personer besökte marknaden, där 800 knallar hade slagit upp sina stånd, under onsdagen och torsdagen.

Det var trångt på gatorna mellan stånden, i Skänninge, när det var dags för den årliga Skänninge marken.

Det var trångt på gatorna mellan stånden, i Skänninge, när det var dags för den årliga Skänninge marken.

Foto:

Kinda2003-08-08 06:53

Karin Bäckman har varit med på Skänninge marken i 42 år nu. Själv fyller hon 82 i år och tillsammans med Inger Eriksson säljer de karameller och konfektyr.
- Jag var nästan barn när jag började här, säger Karin Bäckman och ler.
De kommer ursprungligen från Örebro och åker runt till de flesta marknaderna i Mellansverige. Säsongen sträcker sig från april till oktober plus en januarimarknad i hemstaden.
Allt mjukt godis kokar de själva och Inger Erikssons kille, Kent Pettersson, jobbar heltid med att koka kola, hälla upp den på smörpapper, skära den och bryta den för hand. Brittas karameller, som deras företag heter efter Inger Erikssons svärmor Britta Pettersson, har gått i arv sedan svärmor Brittas föräldrar. Och Kent Pettersson är mer eller mindre uppväxt på marknader.
- När han var nyfödd hade Britta honom i en banankartong under bordet, berättar Inger Eriksson.
Under Skänninge markens två dagar säljer de flera hundra kilo godis och allra bäst går nougaten.
- Den ligger etta på svensktoppen, säger Karin Bäckman.
Vad som händer med karamellförsäljningen i framtiden vet de inte riktigt. Men Inger Eriksson berättar att när hennes barnbarn får frågan vad hon ska göra då hon blir stor brukar hon svara, "Jag ska följa med mormor och sälja karameller".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om