Gamla rör en tickande bomb

Avloppsrören och vattenrören i de svenska kommunerna är så slitna att många behöver bytas ut. Bara i Kinda krävs det investeringar på hundratals miljoner kronor inom en 20-årsperiod.

Kinda2013-05-21 06:46

Roger Erlandsson är arbetsingenjör på gatukontoret i Kinda kommun. Han beskriver de slitna avlopps- och vattenrören som en tickande bomb.
- Än så länge är inte läget akut, men på sikt är det här ett jätteproblem. Om 15-20 år behöver större delen av systemet bytas ut. Uppskattningsvis krävs det investeringar på några hundra miljoner kronor, säger han.
Situationen är mer eller mindre densamma för samtliga kommuner i landet.

Undermålig teknik
De första gjutjärnsrören kom på plats för 80 - 90 år sedan.
- De rören är ändå förhållandevis bra. Det största problemet är ledningsnäten från 50-60-talet som är av sämre kvalité. Dessutom användes det en undermålig teknik under den tiden, säger Roger Erlandsson.
Nyligen tog SVT upp det här problemet. De intervjuade bland annat Håkan Westerlund som jobbar på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. KTH har gjort beräkningar som visar att det krävs investeringar på 25 miljarder kronor för att komma ikapp det eftersatta underhållet.
- Ledningarna i marken ser man inte och så länge allt fungerar någorlunda är det ingen som tänker på det, säger Westerlund till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om