Från början var tanken att 2017-års budgetramar skulle vara fastställda i kommunfullmäktige innan den gångna sommaren, så att hösten kunde inledas med detaljarbete i varje nämnd, men så blev inte fallet. Istället uppstod ett par månaders försening och kommunstyrelsen kunde under gårdagen klubba igenom ekonomichefen, Eva-Lena Hellsings, förslag.
”Oklarhet”
– Det har egentligen bara varit oklarhet på en enda punkt. Socialnämnden har äskat ytterligare, redan 3,7 miljoner för det här året, och det har vi velat ha mer information om. Vad beror detta på? Vad ska pengarna användas till? Detta är ännu inte besvarat, så därför plockar vi bort det från ramarna, och har inte fattat något beslut, säger kommunstyrelsens vice ordförande Björn Hoflund (M) och fortsätter:
– Samtidigt är det ingen tvekan om att vi vill finansiera nämndens verksamhet till de behov som finns, men att ta steget och öka ut ramen är vi lite återhållsamma med, så att vi har koll på pengarna.
Ingen höjning
Resultatmålen i nästa års budget är fortsatt 2.5 procent, detta för att kommunen i större utsträckning ska klara av att finansiera investeringar med eget kapital. Förslaget visar även att kommunens sammanlagda kostnader ökar med två procent och att den totala budgetramen hamnar på 531 160 000 kronor. Trots detta har politikerna inga funderingar på en eventuell skattehöjning.
– Det finns inga sådana planer i dag, utan innan vi vidtar den åtgärden bör vi gå igenom, och titta på, om det är någon verksamhet vi inte ska bedriva, eller om vi ska göra det på något annat sätt för att spara pengar, säger Björn Hoflund.
– Vi har också en del tillgångar som man kan tänka sig att använda på annat sätt, till exempel fastigheter och skog, och använda dessa till investeringar, fyller kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) i och fortsätter:
– Ska vi genomföra en skattehöjning ska vi nog har uttömt bra mycket innan. Det är det många kommuner som gjort, men då tycker jag att man ska ha genomlyst allt, och lyft på alla stenar, innan man tar det beslutet. Om nämnderna blir allt för hårt pressade får man ta till det alternativet.
Budgetförslaget, som dessutom saknar välfärdspengar, avslås av oppositionen och innan det slutgiltiga beslutet tas ska partierna ta fram en gemensam skuggbudget.
Det är ett antal punkter som de reagerar på. I förslaget utgår man enligt oppositionen från en felaktig skatteräkning, osäkerheten kring driftkostnaderna är för stora och de 91 miljoner stora investeringskostnaderna är för stora, och synpunkterna fortsätter:
”Anmärkningsvärt”
– Majoriteten verkar fullständigt ha tappat kontroll över bemanningen. I dag (läs igår) framkom det att man ökat den med över 50 personer på ett år, och man vet inte ens varför. Personalkostnaderna kommer att skena utom all kontroll, och där verkar både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden vara ett stort problem, säger Pierre Ländell (LPo) och fortsätter:
– När vi diskuterar ekonomiska frågor känns det också som att man oftare och oftare pratar om att sälja ut kommunens skogar för att kunna finansiera den höga investeringstakt som tagits, det tycker jag är oerhört anmärkningsvärt.
– Jag är inte helt främmande till det, men jag skulle hellre vilja att man genomför en försäljning när man ser det som en möjlighet att sätta in pengarna på banken och använda andra alternativ, inte som en desperat åtgärd istället för att höja skatten, fyller oppositionsrådet Lars Karlsson (L) i och fortsätter:
– Överhuvudtaget måste vi få kontroll på kommunens totala budget, och där är den viktigaste delen driftkostnaderna. Om vi lånar pengar eller säljer skog är inte så himla viktigt. Det viktiga är hur mycket det kostar i framtiden.
Asylboendet
Bland de mer sedvanliga punkterna på gårdagens kommunstyrelsemöte fanns det en som stack ut, ”Asylboende på Liljeholmen”. Reaktionerna efter Migrationsverkets beslut att säga upp avtalet med folkhögskolan har varit många, och nu ger sig även kommunen in i kampen för att de nyanlända ska få stanna.
– Vi har sett att det har varit väldigt positivt med asylsökande, nyanlända, i Rimforsa. Det har fungerat väldigt bra med så väl civilsamhället som våra kommunala verksamheter, och de nya svenskarna har tagits emot på ett oerhört bra sätt. Både skolan och föräldrar har under många år frågat varför inte Rimforsabarnen fått lära känna de nyanlända, säger Lena Käcker Johansson (KD) och fortsätter:
– Därför vill vi uttrycka, från kommunens sida, att vi ser positivt på att den här möjligheten har funnits och skriver därför till Migrationsverket och regeringen att det vore bra om man prioriterade boenden i de områden där det finns goda möjligheter till integration, och i Rimforsa finns det verkligen det.
Skrivelse
Den tillförordnade kommunchefen Tommy Johansson har fått i uppdrag att diktera skrivelsen så fort som möjligt då de asylsökande fått besked om att flytten går redan den 15 september. När kommunstyrelsen fattade beslutet var samtliga partier överens förutom Sverigedemokraterna.
– De nyanlända ingår ju i ett socialt sammanhang vid sitt boende redan från dag ett, i och med att elever och lärare finns hela tiden finns där. Det är nog Liljeholmens styrka, säger Hans Måhagen.
– Så här ska de asylsökande ha det, så här ska integrationen se ut, avslutar Lena Käcker Johansson.