GLÄDJEBESKEDET: Får stanna på folkhögskolan

Det har varit en minst sagt omtumlande vecka för de asylsökande familjerna på Liljeholmens Folkhögskola. Först meddelade Migrationsverket att de skulle förflyttas till Kramfors, närmare 70 mil norrut, men nu kan de äntligen pusta ut, de får stanna, i alla fall till december. ”Livet hade börjat om på noll”, säger Ahmad Fawad Romal.

Nu kan de asylsökande familjerna på Liljeholmens folkhögskola äntligen pusta ut. Här ser vi verksamhetsansvarig Maria Alphonce tillsammans med delar av två familjer, Ahmad Fawad Romal samt Maryam Ghulami med sonen Abulfaz. Foto: Dennis Petersson

Nu kan de asylsökande familjerna på Liljeholmens folkhögskola äntligen pusta ut. Här ser vi verksamhetsansvarig Maria Alphonce tillsammans med delar av två familjer, Ahmad Fawad Romal samt Maryam Ghulami med sonen Abulfaz. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kinda2016-09-08 07:00

Det var för närmare fem månader sedan som Liljeholmens folkhögskola tog emot sju asylsökande familjer och öppnade upp sitt boende strax öster om Rimforsa. En aktion som visade sig vara en lyckoträff, inte bara för lärosätet, utan hela samhället. Flyktingarna integrerades snabbt, fick vänner, praktikplatser och lärde sig språket. De nya Rimforsaborna visade sig vara ett efterlängtat tillskott på orten.

”Vänskaper”

– Vi tycker själva att det har fungerat väldigt bra. Det sprids ju annars väldigt mycket oro i media om problem på asylboenden, och visste ju inte heller hur det skulle bli här, men det är verkligen inte vår erfarenhet, säger Maria Alphonce, verksamhetsansvarig på Liljeholmens folkhögskola, och fortsätter:

– Om man ser till elever och personal här har de gått från att kanske inte alls ha någon kontakt med människor från andra länder till att forma vänskaper. Det som sker i kulturmöten är att man får större förståelse, och all rädsla och oro som annars kan uppstå när man bara läser om saker är som bortblåst.

Ovälkommet besked

För nästan exakt en vecka sedan fick familjerna ett ovälkommet besked, de skulle förflyttas. Trots att Migrationsverket kallat Rimforsaboendet för ett föredöme bröt de kontraktet med folkhögskolan och flyktingarna skulle få nya hem, vissa i Åtvidaberg, men de flesta i Kramfors, närmare 70 mil norrut. Uppslutningen blev stor och protesterna höga. De själva ville stanna, personalen ville ha dem kvar, Kinda kommun gjorde sin röst hörd och många Rimforsabor visade sitt missnöje. Stödet var minst sagt stort.

– Allt stöd gör att mitt jobb blir väldigt roligt, och jag är väldigt glad att familjerna är så omtyckta och välkomna. Att kommunen visar att de värnar om oss är på något sätt ett erkännande för vår verksamhet här, så det är vi tacksamma för, säger Alphonce och fortsätter:

– Vi tycker också att Kinda kommun verkligen har gjort sitt yttersta för att till exempel skola och barnomsorg ska fungera. Det har varit ett jättefint samarbete måste jag säga.

Självklart val

Efter den omtumlande veckan kan familjerna äntligen pusta ut. Liljeholmens folkhögskola erbjuder dem att, utan hyra, bo kvar fram till december. Detta innebär att de asylsökande skaffar sig eget boende och får därför högre ersättning från Migrationsverket. Detta för att täcka hyror, men i det här fallet som ersättning för den mat som asylboendet serverar. Fem av de sju familjerna har tackat ja till erbjudandet, och för Ahmad Fawad Romal var det helt självklart.

– När vi fick beskedet blev vi väldigt glada, vi trivs här, vi vill stanna. Här lär vi oss svenska, mitt barn får gå på dagis och vi har lärt känna människor, det är väldigt viktigt för oss. Jag hoppas att vi kan komma fram till ett nytt beslut i december att vi får stanna även i framtiden, säger han.

Han flydde från Afghanistan tillsammans med sin fru. Det tog dem två år att komma till Sverige och först fick de bosätta sig i Borensberg. Efter fyra månader fick de återigen packa sina väskor och, den här gången, flytta till Rimforsa. Att familjen, som nu även består av en två år gammal pojke, slipper flytta ytterligare en tredje gång är minst sagt en stor lättnad. 

– Vi respekterar Migrationsverkets beslut, för de har ändå ansvar för oss, men att bli en del av samhället på en ny plats är inte lätt, inte för någon. Här har vi fått kompisar, lärt känna svenska familjer och snart kanske jag kan hitta jobb eller praktikplats. Hade jag flyttat till en annan plats hade livet börjat om på noll, säger Ahmad Fawad Romal. 

Nästa steg

Nu när stormen lagt sig börjar nästa steg i integrationen, att leva på egen hand och bli allt mer självständiga. Med hjälp av frivilliga krafter, från bland annat Brokyrkan, Svenska kyrkan och Missionskyrkan, ska arbetet fortsätta.

– Vad som händer efter december är en fråga som hänger i luften, men det finns ett gäng scenarion. I den bästa av världar har familjerna redan fått sitt ärende avslutat och kan ta sig an livet på allvar, annars har vi redan hört personer som frågat om det är möjligt att sponsra flyktingarnas hyra. Förhoppningen är att de ska kunna stanna, säger verksamhetsansvarig Maria Alphonce. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om