Glädjebeskedet så många har väntat på

Efter några års hårt arbete med att försöka komma tillrätta med lika stora som regelbundna underskott inom den sociala nämnden och förvaltningen i Kinda, ser situationen ljusare ut än på länge. -Faktiskt, vi har högra kostnader för placeringar, men mindre för försörjningsstöd. Det ser bra ut, så bra att vi beslutat oss för att backa om terapiverksamheten. Den blir kvar som tidigare.

Joachim Samuelsson, socialchef i Kinda kommun. Foto: Jonas Saint Cyr

Joachim Samuelsson, socialchef i Kinda kommun. Foto: Jonas Saint Cyr

Foto:

Kinda2017-10-10 12:30

Den som säger så är Joachim Samuelsson, socialchef i Kinda. Han tog beslutet att ge upp planerna på nedläggning av terapiverksamheten, dels efter alla de reaktioner som kommit upp till ytan, dels efter ett beredningsmöte på måndagen där bland annat nämndordföranden Roger Ryström (S), deltog.

-Vi hade förhoppningen att terapiverksamheten skulle kunna drivas i en annan form i framtiden, mer på frivillig basis. Men eftersom intresset för detta har varit mycket ljumt och att vi samtidigt vet att verksamheten är viktig ur flera synvinklar, så har vi beslutat att riva upp förslaget.

-Vi fortsätter som tidigare.

Billigare

Det är säkerligen ett beslut som kommer att tas emot med glädje och tacksamhet bland de äldre i kommunen.

-Jag kan väl säga så här, förklarar Joachim Samuelson, att tanken egentligen aldrig var att lägga ner terapiverksamheten. Alla lokaler fanns ju kvar och vi visste att verksamheten var väldigt välbesökt och bra.

-Men vi försökte helt enkelt hitta andra former att driva den på. Och naturligtvis billigare för kommunen, vi har haft kraftiga underskott som vi helt enkelt måste se allvarligt på.

Social funktion

Han förklarar att det rör sig om kostnad på mellan 600 000 och 650 000 kronor per år och utslaget på en treårsperiod blir det ett betydande belopp.

Samuelsson, det har under ärendets gång framförts åsikter om att detta är kostnader som kanske hade hamnat på något annat konto, om de genomförts. Kanske på sjukvården istället. Vad säger du om det?

-Jag vill inte dra den parallellen, men jag kan inte heller avfärda teorin. Det är uppenbart att terapin fyller en social funktion och ger en ökad möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning. Och det behövs inom inte minst äldreomsorgen.

Ekonomin

Nu lägger de sociala myndigheterna i Kinda denna fråga på hyllan. Alltsammans kan fortsätta som tidigare och alla som haft exempelvis vävningen, som avgörande och nödvändig, kan andas ut.

-I övrigt ser årets resultat ut att hamna på minus 2 350 000 kronor, förklarar Joachim Samuelsson, och det är inkluderat kostnaden för terapiverksamheten.

Han säger att konton för placering av unga, alltså upp till 18 år, och kategorin "unga vuxna", som innefattar personer 18 till 24 år, visar en större kostnad än vad som var budgeterat.

-Men å andra sidan kompenseras detta delvis av att försörjningsstödet blir mindre än vad vi befarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om