Han är medveten om att han kanske provocerar en aning, Peter Härnström miljöchef på Sofidel Sweden AB, när han tycker att det är bättre väder ju mer det regnar. Men för brukets skull och för produktionens skull är det helt avgörande att det blir högre och normala nivåer i sjöarna igen.
- Normalt sett brukar vi åka runt och mäta vattennivåerna nån gång i veckan, men nu gör vi det minst två gånger per vecka. Vi ska åka ut nu i eftermiddag och hoppas att det ska ha stigit ett par centimeter.
Inte påverkat
Medan vi talade om saken, fick han besked från mätpatrullen, och mycket riktigt, det hade stigit ett par centimeter.
Sofidel har anpassat situationen efter verkligheten. Ingen kunde ana att 2016 skulle bli ett så torrt år. För att rädda situationen ”snålkör” företaget de delar av produktionen där det finns vatten att tjäna.
- Men det är inget vi vill göra på någon längre tid framöver. Då får vi hitta på andra lösningar, fortsätter Peter Härnström.
Men det finns ändå ljuspunkter. Trots att det varit väldigt få regndagar under september och oktober har han och kollegorna på bruket lyckats hålla vattennivåerna på de sjöar bruket använder, på en någorlunda konstant nivå.
- Det är vi ganska nöjda med särskilt med tanke på att det inte tillförts några stora mängder alls. De skurar som kommit räknar vi inte med ens. Den nederbörd som kommit kan mycket väl ”rinna fel” för vår del, i och med att markerna är så torra.
Vatten på tid
Han är trots allt inte fullt lika oroad som för någon månad sedan och gläds över det regn som fallit under de senaste dagarna.
Men hoppas på mycket mer regn innan vintern. Och han hoppas på mycket nederbörd under vintersäsongen, för att ordningen ska vara helt återställd till våren.
- Å andra sidan ser vi direkt resultat, när det faller regn. Vi ser dagvattnet rinna här utanför lokalerna, och det har vi inte haft nöjet att göra på länge.
Direkt resultat, det är något Staffan Andersson, verksamhetschef på Kinda kommun vattenverk, inte ser.
- Nej, vårt kommunala vatten bygger på grundvattennivåerna, inte vatten i dager. Och till grundvattnet krävs en filtrering genom marken som tar olika lång tid beroende på förhållanden.
Han påpekar att det ändå finns ett samband mellan vattennivåer i sjöar och vattendrag, och grundvattnet, även om det sambandet upprätthålles med en fördröjningseffekt.
Ess i rockärmen
Så det regn som kommit under de senaste dagarna har inte påverkat kommunens mätvärden?
- Inte nämnvärt, men vi vet ju att det regnar och det är ändå bra, för eller senare får vi ju nytta även av den här vätan. Men för att jag ska andas ut helt, krävs att det regnar någon månad eller ännu hellre några månader framöver – och att det dessutom blir en nederbördsriklig vinter.
Han berättar att inom kommunen är det sämst läge i Hornområdet, där det är rekordlåga nivåer. I Kisaområdet ligger nivåerna, beroende på plats, cirka 0,5 till 0,75 meter under normalt nivå vid den här tiden på året.
Vädret i september var annars något av en besvikelse för såväl Staffan Andersson på kommunen som Peter Härnström på Bruket.
- Det brukar regna ungefär hälften av dagarna under en normalt septembermånad. Nu regnade det knappt någon, om ens något.
De två vattendyrkarna Härnström och Andersson, har dock ett ess i rockärmen som ska trygga produktionen vid bruket även om det blir solsken och 30 grader varmt från nu till jul.
- Ja, det kanske var lite överdrivet, men så är det, vi har en lösning om det blir fortsatt torrväder.
Fler torra dagar
Den lösningen innebär att kommunen levererar mer vatten till Sofidel. Normalt sett används kommunalt vatten till dricksvatten och övriga sanitära anläggningar på bruket. Medan företaget själv ordnar vattenförsörjningen till produktionen.
- Under byggnationstiden levererade vi från kommunens sida även vatten till produktionen. Och skulle det bli någon form av kris framöver, så kan vi återuppta den leveransen. Så det ska inte vara någon fara för något produktionsbortfall, säger Staffan Andersson.
- Och vi kör vår tillverkning med full produktion, även om det är ”snålkörning”, med processvattnet, säger Peter Härnström.
I övrigt jobbar företaget med att göra mer av processen vid papperstillverkningen som ett slutet system, samt att alternativa vattenkällor utvärderas.
På SMHI:s Vattenweb kan flödena följas på kartor och diagram med snabba uppdateringar. Dessa grundvattennivåer tjänar som komplement till SGU:s mätningar av grundvattennivåerna.
Det klimatscenario som SMHI målar upp i trakterna för Kinda visar att antalet dagar med lågt vattenflöde kommer att öka från cirka 50 till 70 per år, om vi riktar blicken 20 år framåt i tiden.
Mätstationen i Kinda kommun visar att grundvattennivån inte varit lägre sedan 1976. Hydrogeologerna brukar framhäva att det är vintersäsongerna som är viktigast för nivåerna. Eftersom det var lågt redan i våras, blev det en usel start på vattenåret.
Under sommarhalvåret går det mesta av den nederbörd som faller till växterna, eller också dunstar den upp, för att falla ner någon annanstans. Kanske Norge.