Vid flera stationer värmdes glöggrytor på rykande färska granstubbar som man eldade i. Vid en del stationer stod företag och visade sina skogsmaskiner. Vid andra stod statliga myndigheter.
Bostadsbrist för fåglar
Naturskyddsföreningen sålde fågelholkar vid en station.
- Det råder brist på boplatser för småfåglar, sa Hans Karlsson som är ordförande i Kinda och Ydre.
Vad beror fåglarnas bostadsbrist på?
- Det finns inte tillräckligt många gamla träd kvar. Det städas för mycket, sa han.
När en skog avverkas i dag lämnas grupper av gamla träd kvar. Spillkråkan hackar hål som blir bon även till andra fåglar. Gamla hålträd fungerar som höghus för fåglar som inte bygger egna bon. En del skogsägare tycker att gamla träd ser skräpiga ut. De vet inte att träden är livsviktiga för vissa arter.
Miljöansvarig för Södra skogsägarna i Eksjö-Ydre är Johan Sjödin som stod vid en station.
- Vi är med i det europeiska miljöcertifieringssystemet Pan European Forest Council, PEFC. Vi gör stickprovskontroller när vi köper timmer. De flesta fastigheter har skrivit på ett avtal om att inte hugga ner gamla lövträd.
En familj bestående av två barn med föräldrar som kom gående på vägen hade inte hört talas om PEFC.
- Vi är medlemmar i Södra men vi har inte skrivit på något kontrakt. Vi avverkar själva men gamla hålträd är vi rädda om, sa mannen.
- Några gamla lövträd med ett gäng hackspettar i har stått bredvid tomten så länge jag kan minnas, sa kvinnan.
- Träden måste vara flera hundra år.
Mari Sander som är ordförande i Eksjö-Ydre skogsbruksområde kom gående längs vägen. Hon tror att orsaken till fåglarnas bostadsbrist beror på de senaste stormarna.
- Hålträd är ömtåliga. Många har blåst ner i stormarna Gudrun och Per.
Glögg på skogsdag
Lördagen var skogens dag. Södra skogsägarna hade ordnat vandring längs en skogsväg i Salebo, Västra Ryd. Vid stationer ställde inbjudna gäster ut. Ärtsoppa serverades till skogslunch.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!