God mat, men ingen god ekonomi

Laga mat hemma? Nej, den motionen gick inte hem hos det stora flertalet av politikerna i kommunstyrelsen i Kinda. Det blev avslag på motionen och dessutom kryddades hela anrättningen med vidbränd statistik. -Om vi utgår från en matlagningstid på 30 minuter skulle det bli en ökad kostnad på 2 489 000 kronor baserat på nuvarande antal brukare. Vid två lagade måltider per dag skulle merkostnaden bli dubblad, alltså 4 978 000 kronor.

Bilden är tagen i en matfabrik i Märsta och visar de färdiga portionerna produceras på löpnade band. Foto: Annika af Klercker/TT

Bilden är tagen i en matfabrik i Märsta och visar de färdiga portionerna produceras på löpnade band. Foto: Annika af Klercker/TT

Foto:

Kinda2017-12-14 09:45

Det var liberalerna och Lars Karlsson som ursprungligen lanserade sin idé bara någon månad in på det nuvarande året. Allt sedan dess har ärendet knådats, vispats och värmts - för att nu slutligen ändå hamna i papperskorgen.

Känna dofter

Lars Karlsson lanserade sin motion med värdeord som livskvalitet, valfrihet och erfarenhet. Han pekade på finfina och framför allt goda resultat i Stockholm, i Ölandskommuner och privata hemtjänstföretag - och han visade att konceptet kan bli såväl uppskattat som kostnadsneutralt.

Tanken är att de äldre ska få en ökad makt över sin vardag. Och här kommer måltiderna in, som något av det mest centrala i seniorernas vardag.

Han vill att de äldre åter ska få känna doften av matlagning från det egna öket, och att en sidovinst skulle bli att det ökande antalet fall av undernäring skulle minska.

-Socialstyrelsen betonar att det är angeläget att man ska själv ska få välja mat för att få tillräcklig aptit, säger Lars Karlsson.

Alla som behöver tillreda mat i det egna hemmet, ska erbjudas detta. Ett minimikrav skulle vara att det alltid finns två rätter att välja mellan.

-Seniorer som hellre vill ha sin mat levererad i portionsförpackningar bör få flera leverantörer att välja mellan, inklusive restauranger i närområdet. Socialtjänstlagen är tydlig med att äldreomsorgen ska utgå från den enskildes önskemål.

Dubbel kostnad

Inte ens socialnämnden höll med Lars Karlsson som vid detta laget fått stöd i sin mat-motion, av oppositionskollegorna centerpartiet och landsbygdspartiet oberoende.

Det hjälpte föga när socialnämnden behandlade motionen. Det är i snitt 62 individer varje månad som får mat distribuerad i Kinda. Om alla dessa skulle önska sig mat en gång per dag skulle det bli 1 860 matkorgar per månad. En personaltimme inom hemtjänsten beräknas till 220 kronor. Leveranskostnaden finns redan idag, men tillagningen skulle ta extra tid.

-Om vi räknar med 30 minuter per måltid skulle det kosta 204 600 kronor extra per månad, eller 2 489 000 kronor per år, motiverade socialnämnden sitt förslag till avslag på motionen.

Mer statistik, signerad socialnämnden:

-Dessa kostnader gäller en måltid per dag. Vid två lagade måltider skulle kostnaden dubbleras...

Votering

När frågan debatterades i kommunstyrelsen nyligen blev det votering. Majoriteten vann omröstningen med de knappa siffrorna fem mot fyra.

Majoriteten förklarade även att Kinda kommun planerar för möjligheten att välja mellan två rätter och detta beräknas vara färdigt år 2018. Återstår att se om det blir dubblad kostnad för Kinda kommun, då också.

-Det är kostnadsskäl som gör att vi säger nej till motionen, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

-Det är ändå så att vi jobbar med det. Det ska vara individuellt och det ska vara näringsriktigt, betonar Lena Käcker Johansson (KD). Men det är inte den här vägen vi ska gå.

Björn Hoflund (M):

-Vi jobbar med Kindagård och restaurangen där, för att hitta en konstruktiv lösning.

Den 18 december ska laga-mat-garantin slutgiltigt behandlas i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om