Grava brister på biblioteket i Kisa

Det var den 21 mars som Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av Bibliotek Kisa i Kinda. Uppdagade brister leder nu till att verket kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras.

Kinda2017-03-29 15:00

Om så inte sker riskerar verksamheten föreläggande eller förbud. Senast den skall arbetsgivaren återkoppla till Arbetsmiljöverket.

- Vid inspektionen såg vi en del som fungerade bra, men vi hittade också en del som ni behöver förbättra, säger Johan Borgenvall som är Arbetsmiljöinspektör i sin rapport.

Verkets representant kommer att göra ett återbesök i mitten av juni.

- Vid vårt besök kommer ni att få visa och beskriva hur ni har uppfyllt kraven och hur skyddsombud och arbetstagare har varit delaktiga i åtgärderna.

Biblioteket konstaterades ha otillräckliga säkerhetsrutiner/instruktioner för de våld- och hotsituationer som kan uppstå inom verksamheterna.

Vid inspektionen rapporterades att ensamarbete förekommer såväl vid biblioteket i Kisa, som på filialerna i Horn och Rimforsa. I ovannämnd arbetssituationer kan arbetgivaren inte säkerställa att arbetstagaren har möjlighet att få kontakt med andra kollegor eller människor.

Saknas rutiner

Kravet är att arbetsgivaren ska säkerställa att arbetstagarna som arbetar ensamma har förutsättningar att kontakta kollegor eller annan arbetstagare för att vid behov få stöd.

Det saknas rutiner för att larmets funktion kontrolleras regelbundet samt att arbetstagarna övar åtgärder vid larm.

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd. Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar.

Ett förbud är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller inte får lov att göra en viss handling. Ett förbud kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer förbudet kan tvingas betala en summa pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om