Greven Douglas motiverar 100-miljonersaffären

Det rör sig om en stor affär rent ekonomiskt. Det rör sig om massor av värdefull skog och en stor chans till betydande avkastning men framför allt är många intresserade. En lokal grupp markägare bestående av Johan Jörneskog, Gustav Storckenfeldt, samt Tobias och Martin Sundström, tar strid med familjen Douglas om Klas Ingessons skogsfastighet.

Kinda2017-10-05 10:30

Idag kan vår tidning redovisa intressenternas argument i 101-miljonerskampen lokalgruppen versus adelsätten Douglas.

Båda sidor har försökt motivera varför just de ska få chansen att bli ägare till fotbollsikonen och skogsmannen Klas Ingesons, bortgången i sjukdom sedan flera år, fastighet Kinda Bärkefall 2:1 i gränstrakterna mellan Kinda och Ydre kommunen, i närheten av Tidersum.

Komplettering

När det gäller släkten Douglas så handlar det om en avsiktsförhandling med en från Länsstyrelsen begärd komplettering som är signerad industrinestorn, greven Gustaf Douglas samt Elisabeth, Carl och Eric Douglas. Den inkom till länsstyrelsen den 5 september, tre dagar före sista dag.

Länsstyrelsen ville att ansökan om Jordförvärvstillstånd kompletterades med en avsiktsförklaring avseende i första hand A) bosättning, hur bostäderna på fastigheten ska användas, om någon av de fyra Douglas personligen kommer att bosätta sig varaktigt på fastigheten, B) Jordbruksmarken, hur den kommer att användas, i egen regi eller via arrende, C) Skogsmarken, i vems regi den kommer att förvaltas, om skötselformer, samt slutligen D) Jaktmarker och fiskevatten, hur dessa resurser ska användas, om samverkan med andra jakt- och fiskerättsinnehavare i området.

Gustaf Douglas gavs även chansen att tillföra andra argument som ansågs vara till fördel för sysselsättning och bosättning i glesbygd.

Med avsiktsförhandlingen i hand och med ett preliminärt besked från länsstyrelsen angående Jordförvärvstillstånd, vilket således krävs för förvärv av vissa lantbruksegendomar, som exempelvis Kinda Bjärkefall 2:1 kan konstateras att släkten Douglas misslyckades med sin inlaga.

Permanentboende

Gustaf Douglas skriver i avsiktsförklaringen att familjen har en lång tradition av gårdsförvaltning. Den nu aktuella affären, Kinda Bjärkefall 2:1, undertecknades den 14 juli i år och säljare var Veronica Ingesson. Detta skedde efter sedvanlig budprocess på den öppna marknaden.

Den nu aktuella fastigheten ligger i direkt anslutning till Hudda 2:1, i Tidersrums socken, och ägs sedan tidigare av släkten Douglas.

Som motiv för att länsstyrelsen ska godkänna Jordförvärvstillstånd skriver Gustaf Douglas att tidigare bostadshus på Bjärkefall endast använts för fritidsboende, men att avsikten är att de i framtiden ska bebos permanent.

-I dagsläget har 2-3 personer visat intresse för hyra av bostadshuset på Hudda och därmed ser vi goda förutsättningar för permanentboende på Bjärkefall. Vi ser boningshusen som ett nav för en levande landsbygd.

Den enklare konferensanläggning som Klas Ingesson drev på fastigheten kan komma att åter tas i drift i samarbete med lokala aktörer. När det gäller jordbruksmarken är den upplåten i sidoarrende till en lokal brukare.

-Vi delar dennes värderingar om brukande och långsiktighet och vi värdesätter att jordbruksmarken fortsätter brukas och hållas öppen. Vi erbjuder även längre arrendekontrakt för att trygga möjligheterna till långsiktiga investeringar.

Lokala entreprenörer

Skogsmarken ska enligt Gustaf Douglas brukas långsiktigt och med hjälp av människor från orten. Lokala entreprenörer ska engageras.

-Eventuellt kan en nyanställning på hel- eller deltid ske, för att säkerställa tillsyn och skötsel av skog, byggnation och övrig mark. Då vi eftersträvar lokal arbetskraft för åtgärder i skogen innebär det sysselsättning och bosättning med medföljande skatteintäkter i kommuner där fastigheten är belägen.

När det gäller jakt- och fiske så är det en naturlig del av brukandet av en gård och den kanske mest naturliga fritidssysselsättningen för de som är bosatta in området.

-Vi avser fortsätta upplåta jakt- och fiskerätter till de närboende som redan idag har avtal. De sjöar och vattendrag som idag inte tillhör Fiskevårdområdet kommer att öppnas för allmänheten genom fiskekort eller närboende genom intresseförening.

Bad i Bjärken

Som extra information till länsstyrelsen förklarar Gustaf, Elisabeth, Carl och Eric Douglas att de är väl införstådda med vikten av en levande landsbygd med god sysselsättning.

-Vi har till exempel redan från närboende fått förfrågan om möjligheten att skapa åtkomst för bad i sjön Bjärken. Det är något vi ser positivt på och vi ska verka för att det blir möjligt inom kort.

Trots alla dessa argument och den väl genomarbetade avsiktsförklaringen har länsstyrelsen meddelat preliminärt avslag på ansökan om Jordförvärvstillstånd. Nu har släkten Douglas ytterligare några veckor på sig att inkomma med synpunkter på avslagsövervägandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om