Greven Douglas nekas Jordförvärvstillstånd

Det beskedet kommer säkert som en mycket obehaglig överraskning för greven Gustaf Douglas med familj Elisabeth, Carl och Douglas att länsstyrelsen i Östergötland överväger att avslå adelsättens ansökan om Jordförvärvtillstånd. -I trakten finns det jord- och skogsbrukare som kan öka sin egen och anställdas sysselsättningsgrad med hjälp av Kinda-Bjärkefall som näringsfastighet. Denna sysselsättningseffekt framstår som realiserbar inom något års sikt.

Kinda2017-09-30 04:30

Den som skriver så i förslaget till beslut om Jordförvärvstillstånd är lantbrukskonsulent Anders Eliasson vid länsstyrelsen. Vi har vid ett flertal tidigare tillfällen skrivit om den mycket stora skogsaffären som på grund av omständigheter rönt ett stort nationellt intresse, sedan vår tidning första gången skrev om det hela.

Det handlar för det första om en mycket stor skogsfastighet i privat ägo som ska byta ägare, och det handlar om stora belopp i köpeskilling. Men framför allt är affären intressant av den anledningen att den tidigare tillhört fotbollsikonen Klas Ingesson, känd bland annat som en av de svenska bronshjältarna från 1994.

Han gick bort i sjukdom för ett antal år sedan och det är nu släkten Ingesson som är säljare genom Veronica Ingesson.

Det rör sig om en köpeskilling, några tillhörande fastigheter inkluderat, som uppgår till över 100 miljoner kronor. Och fastigheten Kinda-Bjärkefall hittas i gränstrakterna mellan Kinda och Ydre kommuner främst i området utanför Tidersrum.

Såväl Kinda som Ydre kommuner har i inlagor till Länsstyrelsen föreslagit avslag på ansökan av Jordförvärvstillstånd med motiveringen att en ägare som Jakob Douglas, med Boxholms skogar AB i sin ägo, inte skulle tillföra det lokala några större värden avseende varken bosättning, alltså nya invånare, eller sysselsättning.

Det är också samma bedömning som länsstyrelsen nu ger i sitt förhandsbesked inför beslut till Gustaf Douglas. Denne har nu cirka tre veckor på sig att inkomma med synpunkter på avslagsövervägandet.

En kompletterande avsiktsförklaring har lämnats in av släkten Douglas i början av september, förmodligen som en följd av de artiklar och reaktioner som förekommit. Enligt Jordförvärvslagen paragraf 7, kan tillstånd vägras om egendomen behövs för att främja sysselsättning eller bosättning på orten.

Detta gäller inte om förvärvaren, alltså släkten Gustaf Douglas, gör sannolikt att han inom tolv månader från förvärvet varaktigt kommer att bosätta sig på fastigheten eller att förvärvet varaktigt kommer att främja sysselsättningen på orten.

Tanken med hela denna skrivelse är självklart att landsbygden ska kunna hållas öppen och levande och att en tillfredsställande samhällsservice ska främjas. Det bedömer länsstyrelsen inte ske genom att Gustaf Douglas med släkt, och med Boxholm skogar bakom ryggen, köper Ingesson skogsfastighet.

-Av er ansökan och er kompletterande avsiktsförklaring framgår inte att ni själva avser att bosätta er på orten, skriver Anders Eliasson.

Han förtydligar i sitt ställningstagande ytterligare denna tes:

-Det framgår inte att ert ägande märkbart skulle främja sysselsättningen i bygden. I betydelse främja ligger inte enbart att anlita på orten etablerade personer för avverkning eller normal skogsvård. I begreppet avses varaktiga arbetstillfällen av en inte försumbar omfattning för i glesbygden boende personer.

Hur stor sysselsättning kan då krävas för att kunna avslå en ansökan om Jordförvärvstillstånd?

Jo, det kravet står givetvis i relation till fastighetens storlek och andra förhållande på orten. Ett vedertaget riksmärke är att förvärvet åtminstone ska främja förvärvarens eller en heltidsanställds sysselsättning inom överskådlig tid.

-Då detta inte bedöms sannolikt bedömer länsstyrelsen att ortsboende bör ges företräde vid förvärv, förklarar Anders Eliasson.

Det finns ett uttalat intresse av fastigheten för lokala företrädare som omedelbart skulle garantera en sådan effekt.

-Ett alternativt förvärv skulle ge en direkt och påvisbar positiv effekt på sysselsättningen i bygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om