Greven lovar boende och räknar timmar

Han lyckades utverka extra betänketid på några dagar, greven, miljardären och storskogsägaren Gustaf Douglas, bland annat ägare till Boxholms Skogar AB. Det visar att släkten Douglas måste ha skakats om av länsstyrelsens förhandsbesked att föreslå avslag av Jordförvärvstillstånd i 101-miljonersaffären. Han fick till idag, fredagen den 20 oktober, på sig att komplettera sina argument, och försöka förmå Lantbrukseneheten att ändra sin inställning. Vi kan redan idag avslöja släkten Douglas extrainlaga i ärendet.

Kinda2017-10-20 07:55
Vår tidning har tidigare vid ett flertal tillfällen beskrivit skogsaffären som så till den milda grad rört om känslorna i såväl Ydre som Kinda kommuner. Den sedan några år bortgångna fotbollsikonen Klas Ingesson, som tillhör bronslaget från 1994, var framgångsrik även som fastighetsägare. Han köpte till mark och det handlar nu om ett markområde på nästan 900 hektar, som har bytt ägare, genom Veronica Ingesson.

Jordförvärvstillstånd för affären söktes den 14 juli och kompletterades den 5 september. De grannar som förlorade anbudsförfarandet; Johan Jörneskog och Gustav Storckenfeldt samt Tobias och Martin Sundström, har sedan dess inkommit med en intresseanmälan, där de framför skäl för att de ska få genomföra affären, trots allt.

De anför skäl som de menar talar till deras fördel, i Jordförvärvslagens intentioner, bland annat framtida bosättning på fastigheten, samt ökad lokal sysselsättning.

Men även släkten Douglas, nämligen Gustaf, Elisabeth, Carl och Eric, har inkommit med kompletterande fakta, inför det slutliga avgörandet.

Vi har i denna tidning redovisat tidigare för grannarnas argument, och även för Gustaf Douglas originalansökan. När han nu kompletterar sin ansökan, vilkets han gavs tillfälle att göra, sedan länsstyrelsen aviserat ett förslag till avslag - så är det just sysselsättnings- och bosättningspunkterna han trycker hårdast på.

Antal timmar

Släkten Douglas pekar på att han visserligen inte har för avsikt att själva bosätta sig på Bjärkefall, men att han planer på att upplåta två bostäder till permanent boende. Han säger sig från kontraktsdatum, den 14 juli, mottagit ett flertal intresseförfrågningar från potentiella hyresgäster som önskar hyra bostadshusen.

-I förvärvskalkylen har vi budgeterat för en investering om cirka tre miljoner kronor då det vid överlåtelsetillfället visade sig finnas ett eftersatt underhåll avseende bland annat värme, vatten och avlopp, förklarar Gustaf Douglas.

När det gäller sysselsättningsaspekten så har Douglas i sin nya inlaga preciserat sina tidigare argument.

-Vårt ägande skulle bidra till att märkbart främja sysselsättningen lokalt på orten, fortsätter Gustaf Douglas.

Han anför precis som tidigare att tillsammans med grannfastigheten Hudda, som Gustaf Douglas, redan äger, skapas möjlighet för att anställa en egen lokal förvaltare som ska bo och verka i Tidersrum, närmare bestämt på Hudda.

-Rekryteringsarbetet har redan inletts och avslutas efter tillträdet.

Han gör där efter en mycket preciserad uppställning över arbetsuppgifterna, som löpande tillsyn, planering, beställning, uppföljning, administration, fastighetsunderhåll, etc etc, och kommer fram till ett årligt arbetskrav på 1128 timmar på Bjärkefall. Tillsammans med 1 013 timmar på Hudda skull det betyda 2 141 timmar - vilket är nära nog exakt ett års heltidsarbete.

När det gäller skogsarbeten så blir det inköp av lokala entreprenörer för gallring och avverkning, för plantering, röjning, beredning, övrig skogsvård, vägunderhåll och snöröjning, om cirka 3 795 timmar de två fastigheterna tillsammans.

Gustaf Douglas håller inte heller med Länsstyrelsens bedömning att köpt lokal arbetskraft inte kan ligga till grund för lagens krav om främjad sysselsättning.

-Som framgår siffrorna kommer dock i praktiken detta främja sysselsättningen av en inte försumbar omfattning för i glesbygden boende personer. Vi eftersträvar alltid långa avtal med våra skogsentreprenörer, framhåller Gustaf Douglas.

Han menar dessutom att de båda gårdarna var och för sig, och inte ens tillsammans ger arealunderlag för att i skogsbruket ha egna maskiner och erforderlig kompetens.

-Därmed är det högst sannolikt att man som ägare, oavsett vem, har behov av att köpa in tjänster.

Detta innebär att släkten Gustaf Douglas underkänner alla skogsfastigheter i Kinda och Tidersrum, avseende chansen att bära egen skötsel och kompetens.

Inte bevisat

Avslutningsvis i sin nya inlaga riktar Gustaf Douglas sin uppmärksamhet mot de fyra grannar till fastigheten som protesterar och hävdar att en uppdelning i fem skiften skulle komma flera fastigheter till del, och på så sätt säkra framtiden i bygden, liksom lokal bosättning och sysselsättning.

-Tanken är att splittra Bjärkefall och föra egendomen i delar. Att detta skulle stärka sysselsättningen i bygden finns det inget som visar.

Så avslutningen från Gustaf Douglas:

-För att avslå vår ansökan skall en sådan effekt vara bevisad. Så är inte fallet.

Nu återstår en väntan tills Länsstyrelsen fäller sitt slutliga avgörande om Jordförvärvstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om