Grundtips - oförändrad skatt i Kinda

När kommunstyrelsen jobbar vidare med de förberedande arbetena för att komma fram till en budget för 2018 i Kinda kommun, så är grundinställningen att skattesatsen kan vara oförändrad under hela den kommande treårsperioden. -Vi har utrymme att investera cirka 40 miljoner kronor per år med egenfinansiering, men med en viss ökning av låneskulden.

Björn Hoflund (M), ekonomiskpolitisk talesperson inom majoriteten i Kinda.

Björn Hoflund (M), ekonomiskpolitisk talesperson inom majoriteten i Kinda.

Foto:

Kinda2017-06-08 13:01

Det är Björn Hoflund, (M), kommunstyrelsens talesperson när det gäller ekonomiska frågor som säger så.

-Vi har dragit konsekvenserna av beslutet från i höstas om en effektivisering av den kommunala verksamheten, samt beslutet att verksamhetens kostnader ska dras ner med tio miljoner kronor per år under 2018, 2019 och 2020.

Om vi ser på läget för kommunen för närvarande, så ser de här ekonomiska ramarna att kunna uppfyllas med råge för 2018. Om ingen drastisk förändring sker kommer Kinda att komma över två-procentmålet på överskott när det gäller skatteintäkter och bidrag.

Ökad kvalitet

När det gäller taxor och avgifter inom den kommunala verksamheten, så fattas beslut om dem senare under året. Det finns inga planer på stora höjningar.

Kommer kommunen att klara de uppställda ekonomiska målen, utan att göra några brutala ingrepp i verksamheten.

-Jodå, det blir inga friställningar och liknande utan istället en anpassning av verksamheten mot en ökad kvalitet och effektivisering, svarar Björn Hoflund.

-Men vi kan ändå inte utfästa några garantier i dagsläget att ingen personal kommer att påverkas. Men det ska undvikas så långt som möjligt. Skulle det uppstå vakanser på något ställe, så finns alltid möjlighet till omplaceringar inom verksamheten, inflikar Hans Måhagen.

Investeringar

Ett stort problem är att klara kompetensförsörjningen i framtiden. Detta gäller såväl inom den kommunala organisationen, som för företag och näringsliv, inom kommunens gränser.

De både är ändå överens om att det finns stora behov av investeringar i Kinda.

-Det har varit något av en stagnationsinriktad politik här, säger Björn Hoflund. Vi kan skjuta till i storlek 40 miljoner kronor per år, med egenfinansiering om vi håller våra siffrorna, samt att låneskulden ökar något.

-Det handlar helt enkelt om att politiskt bestämma i vilken takt investeringarna ska ske, håller Hans Måhagen med.

Oppositionen deltog inte i beslutet om budget för 2018 utan hänvisar istället till en egen budget som presenteras senare. Inte heller SD deltog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om