Det stora giftlarmet i Ydrefors kom i juni 2006. Då kom uppgifterna om att man uppmätt Sveriges högsta halt av dioxin någonsin vid gamla Ydrefors Träförädling.
Dioxinet, liksom klorfenoler och pesticider, härrörde från så kallad doppning av virke för att undvika mögel- och blånadssvampar. Något som man höll på med fram till såverkets nedläggning 1976.
Ingen sanering
Direkt efter avslöjandet täcktes det mest förorenade området över. Men än har ingen sanering inletts. Och vid den senaste fördelningen av pengar från Naturvårdsverket går inget till Ydrefors.
- Vi har inte ansökt, förklarar Elisabeth Omsäter, projektledare på länsstyrelsen. Och det är för att vi fortsätter att göra undersökningar för att ringa in föroreningarna. Vi måste ju först se om det innebär några förändringar.
Klart med marken
Enligt Omsäter är man helt färdig med själva industriområdet. Det som nu undersöks är bottensediment i Brosjön utanför sågverket.
- I huvudstudien sa man ju att det inte spridit sig ut i sjön, säger Omsäter. Men nu börjar man vackla lite.
Dioxin i kräftor
Orsaken är dioxin som påträffats i kräftor i Brosjön. Enligt Omsäter är det helt naturligt att hitta låga halter dioxin i kräftor. Det är inte heller farligt.
Der oroande är att dioxinet i kräftorna har exakt samma kemiska sammansättning som dioxinet på industriområdet. Det skulle tyda på att det trots allt finns ett samband.
Hälldes dioxin i sjön i Ydrefors?
Kan det trots allt finnas hälsofarliga halter av dioxin i Brosjön? Kanske efter en dumpning av doppningsvätska. Det frågar sig länsstyrelsen och tar nu nya bottenprover.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!