Han bröt alkoholens bojor

Bengt-Olof Löfgrens liv kan delas i tre delar. Först 14 Ärs barndom. Sen 14 Är med bara en tanke i huvudet: alkohol. Nu har han varit nykter i 14 Är men han vet att han aldrig blir botad frÄn alkoholismen.

Bengt-Olof Löfgren hemma i Björkfors. En gÄng betydde alkoholen allt för honom. Nu har han andra vÀrden i livet.

Bengt-Olof Löfgren hemma i Björkfors. En gÄng betydde alkoholen allt för honom. Nu har han andra vÀrden i livet.

Foto:

Kinda2002-04-26 06:47

Bengt-Olof Löfgren tar emot i hemmet i Björkfors. FrÄn det gula huset i backen ser man ut över Björkern som glittrar i vÄrsolen och björkar med skir grönska. Naturen betyder mycket för Bengt-Olof. Men det fanns en tid nÀr inte ens naturen var viktig. Det enda som verkligen betydde nÄgot var: Alkoholen.
Han vÀxte upp i Hjulsbro i södra Linköping. Redan i tredje klass i skolan började mobbningen.
- Jag var vĂ€l lite för snĂ€ll och ville inte slĂ„ tillbaka. Jag var inte intresserad av fotboll och motorer som de flesta andra utan mest av fĂ„glar, djur och natur. Kanske var det lite avundsjuka ocksĂ„ för att mina förĂ€ldrar hade affĂ€r, jag vet inte. Sen var jag vindögd och fet

- Men jag hittade min egen vÀrld hemma pÄ tomten och i skogen. NÄgra lekkamrater hade jag och vi byggde kojor i skogen. Men ofta var jag ensam. För ensamheten var en trygghet, och det Àr den Àn i dag.

Sex mellanöl
Mobbningen fortsatte genom Ă„ren. Först i Ă„ttan Ă€ndrade det sig. En tjej stĂ€llde upp för Bengt-Olof och tyckte att han skulle fĂ„ vara med i gĂ€nget. De spelade musik och pratade och drack öl
 Bengt-Olof minns första gĂ„ngen.
- Jag drack vÀl sex mellanöl och upplevde det som vÀldigt positivt. NÀr jag kom hem och var full fick jag skÀll och ett par rapp med en svÄngrem. Det var vÀl i avskrÀckande syfte, men det avskrÀckte mig ju inte.
Nej, i stÀllet blev det bara vÀrre. Han hade upptÀckt nÄgot som lindrade tillvaron. Ibland hade han druckit redan nÀr han gick till skolan.

Samma intresseEfter nian hamnade han pÄ kockutbildning pÄ Ljungstedska. DÀr fick han en kompis som delade hans intresse: att dricka.
- Det blev ju Ànnu vÀrre. Vi festade hÄrt sÄ ofta vi kunde och hade rÄd med. I början var det mest pÄ helgerna, sen blev det onsdagar ocksÄ och snart var det varje dag.Men var det ingen frÄn vuxenvÀrlden som grep in under alla Är?- Nej, det var ingen som pÄ allvar tog tag i det. Mina förÀldrar skÀllde ju pÄ mig och var arga nÀr jag kom hem och var full. Farsan försökte vÀl. Han berÀttade om hur han sjÀlv druckit nÀr han var ung. Att de var flera som delat pÄ en kvarting och att det var bra med det. "Men du har ju inte den spÀrren", sa han. Han var ute och fiskade med mig och tog mig med pÄ fjÀllvandringar. Visst försökte han.

Smygsöp pÄ jobbet
Efter skolan provade Bengt-Olof flera jobb. Fast pÄ ett slakteri blev han kvar nÄgra Är pÄ tarmrenseriet.
- Drickandet fortsatte. Ibland var jag bakis och ibland inte nykter nÀr jag kom. Men det var mÄnga dÀr som hade spritproblem. NÀr vi gick och stÀdade innan jul till exempel var det mer eller mindre accepterat att dricka lite. Ibland gick jag och smygsöp annars ocksÄ. Jag hade en flaska brÀnnvin gömd.
Drickandet fortsatte i lumpen. EfterĂ„t fick han jobb i familjens affĂ€r. Fadern hade dött och butiken drevs av hans mor och bror. DĂ€r fanns det förstĂ„s öl pĂ„ hyllorna

- Det Àr det enda jobb som jag direkt fÄtt sparken ifrÄn. Och jag förstÄs dem, jag skulle ha gjort likadant sjÀlv. Det gÄr inte att ha en person som man inte kan lita pÄ. Jag har inget agg för den skull.

Drack rakvattnet
1982 kom han in pÄ behandlingshem i Vadstena för första gÄngen. Det första han hittade vÀgen till var Systembolaget. Supandet fortsatte pÄ VÀsterby skogsbruksskola. Det gick sÄ lÄngt att han inte fick bo kvar pÄ internatet.
Han gick en viltvÄrdsutbildning pÄ KlarÀlvdalens folkhögskola i VÀrmland. Supandet fortsatte. Han fick jobb pÄ sÄgverk och senare som skogsarbetare. Supandet fortsatte: öl, brÀnnvin, dessertvin, vad han kom över.
- Det Àr ett under att man överlevde. Det var en konsumtion av tre helor om dygnet nÀr det var som mest. Jag har Àven druckit T-sprit. En gÄng drack jag upp rakvattnet. Det smakade skit men det gick ner.

KÀnde generalsuget1986 tog han det viktiga stegen in till LÀnkarna i Linköping.
- Med LÀnkarnas hjÀlp kom jag till insikt över de vÀgar jag hade att vÀlja pÄ. Att hÄlla mig nykter eller supa ihjÀl mig. NÄn normaldrickare kan jag aldrig bli. Jag klarar det inte.
Men 1988 var det slutdrucket. Han minns inte exakt nÀr och hur han tog beslutet. Det hade sakta vÀxt fram under lÄng tid. Samma Är trÀffade han sin första fru. De fick barn och byggde hus pÄ landet söder om Linköping.
Sen dess har Bengt-Olof levt som nykter alkoholist. Fast visst har han varit nÀra att trilla dit igen.
- 1995 var det nÀra ögat. Jag kÀnde det dÀr riktiga generalsuget komma. Jag Äkte in till psyk i Linköping.
DÀr konstaterades att Bengt-Olof led av panikÄngest och social fobi. Han fick mediciner som han anvÀnder Àn i dag.
- PanikÄngesten har jag kanske haft hela livet fast jag inte vetat om det. Fast egentligen finns det nog ingen anledning att börja supa. En flykt frÄn verkligheten och ett sjÀlvbedrÀgeri Àr vad der Àr.

Klockorna ringer
I dag bor Bengt-Olof i Björkfors. Han Àr sjukpensionÀr, fast inte för supandets skull utan för en utsliten axel.
Mycket tid tillbringar han i den gula snickarboa pÄ tomten dÀr han snidar skÄlar och annat.
Livet Àr bra. Lite ensamt ibland nÀr de fyra barnen Àr i skolan och sambon pÄ jobbet. Fast det Àr Ä andra sidan en ensamhet han trivs med.

KÀnner du nÄgonsin sug efter sprit i dag?
- Det kommer ibland. DÄ börjar tanken: Om man skulle köpa ett par pilsner, ingen skulle mÀrka nÄt. Men dÄ börjar klockorna i skallen ringa och sÀga: Nej, det gÄr inte.
- Men jag sÀger inte aldrig mer. Jag sÀger bara: fram till nu har jag varit nykter, sen vet jag inte. Alkoholism blir man aldrig botad frÄn, man blir bara bÀttre och bÀttre. För om man tror att man Àr botad, dÄ torskar man dit igen.

Ute i naturen eller inne i snickarboa, dÀr trivs Bengt-Olof Löfgren allra bÀst. Men det fanns en tid nÀr han bara hade ett intresse: alkohol.
Ute i naturen eller inne i snickarboa, dÀr trivs Bengt-Olof Löfgren allra bÀst. Men det fanns en tid nÀr han bara hade ett intresse: alkohol.
Fakta

Kindaprofilen/Bengt-Olof Löfgren

Ålder: 42 Ă„r.
VÀxte upp i: Hjulsbro, Linköping.
Drömyrke som liten: En bit upp i Ären var det nog fÄgelskÄdare/viltvÄrdare.
LĂ€ser helst: GĂ€rna deckare, typ Jan MĂ„rtensson.
Lyssnar pÄ: Klassiskt, ofta Mozart, HÀndel, Bach, Beethoven och Gluck. Den hÀr musiken har jag upptÀckt lite senare i livet.
Äter helst: Det Ă€r mycket jag gillar, rotmos och kokt kött bland annat. Fisk gillar jag ocksĂ„.
Dricker helst: Vichyvatten eller Àppeljuice eller vanligt kranvatten.
Drömmer om: Mycket. Jag skulle gÀrna ut och resa, kanske till Island eller Irland. Det finns mycket kvar att se i Sverige ocksÄ.
Skrattar Ät: Jag har vÀl lite galghumor.
GrÄter: Det gör jag aldrig. Men visst kan man kÀnna saknad nÀr nÄgon nÀra slÀkting gÄr bort.
Tycker om: HÄlla pÄ med trÀsnideri, fÄglar, fiske, vara i naturen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om