Ekologen vill locka fler till unika branter

Vackert. Unikt. Men svårtillgängligt. Kindas kommunekolog vill göra Väsby branters naturreservat större och mer publikt.

Väsby branter är naturskönt men samtidigt svårtillgängligt. Det vill Kindas kommunekolog Anders Tingvall ändra på. Vårärt är en av de många sällsynta växterna i naturreservatet.

Väsby branter är naturskönt men samtidigt svårtillgängligt. Det vill Kindas kommunekolog Anders Tingvall ändra på. Vårärt är en av de många sällsynta växterna i naturreservatet.

Foto: Johan Rödin

Kinda2021-06-05 12:53

Det är inte helt lätt att ta sig till Kindas enda kommunala naturreservat. Efter ett par kilometer skär grusvägen man svängt in på från riksvägen vid Slätmon rakt genom en bergtäkt och in på en knagglig skogsväg.

Anders Tingvall är kommunekolog i Kinda. Han vill att fler ska hitta till Väsby branter.

– Det är uppenbart att det finns ett stort behov bland allmänheten att komma ut och få blandade naturupplevelser under ordnade former. Flera av reservaten i Kinda är begränsade i storlek och inte så lättillgängliga. Som här där det är blött, brant och svårframkomligt.

undefined
Väsby branter har en hel del att bjuda på. Bland annat de branta klipporna som stupar ner mot vattnet och en stor artrikedom både när det gäller växter och djur. Kommunekolog Anders Tingvall vill göra naturreservatet mer lättillgängligt.

Tingvall vill göra reservatet större genom att inkludera området kring bergtäkten och där skapa en rekreationsskog med parkering, markerade stigar, grillplatser och vindskydd.

I befintligt reservat bedrivs inget skogsbruk. Enligt Tingvalls planer skulle skogen i det "nya" området kunna brukas i begränsad omfattning. Helst skulle han inkludera även bergtäkten.

– Den ligger på utarrenderad kommunal mark. Om inte täkten får utökat tillstånd skulle den kunna ingå i reservatet. Om inte, talar vi ändå om ett ganska stort område som går runt täkten som ett "U".

undefined
Rotvälta vid Väsby branter. Inom naturreservatets gränser bedrivs ingen skogsvård. Döda träd får ligga kvar, vilket är gynnsamt för vissa insekter.

Har planerna stöd från kommunhåll?

– Än så länge har jag inte känt av något tvärstopp. Det är ju ännu bara ett förslag som inte nått politiken än. Det finns mycket att ta hänsyn till, som minskade intäkter från skogsbruk och kostnader för investeringar. Samtidigt har politikerna varit tydliga med hur viktig besöksnäringen är.

Tingvall anser att Väsby branters geografiska läge är gynnsamt.

– Det är inte långt från varken Kisa eller Rimforsa.

Man behöver inte gå många steg i reservaten innan Anders Tingvall stannar till och pekar ner på någon sällsynt växt.

– Vi pratar inte 50 ovanliga arter – det rör sig om säkert 100. Vid i stort sett varje besök här hittar jag något ny ovanlig växt, mossa, lav eller insekt.

– Titta, en slåtterblomma, en rest från odlingslandskapet som fanns här på 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Och myskmadran där växer på den plats där det förr stod en ängslada, säger Anders Tingvall som via en ”inte helt vanlig månlåsbräken” stannar till vid upptäckten av vårärt på ett ställe han inte sett dem tidigare.

undefined
Vårärt. En av de många sällsynta växterna vid Väsby branter. "Det är vad jag brukar kalla en politisk växt, den växlar färg", säger Anders Tingvall.

Denna ärtväxt växlar färg från rödviolett till smutsblå under sin blomstringsperiod.

– Det är vad jag brukar kalla en politisk blomma, säger Tingvall.

Är det så bra att locka folk till en så känslig miljö som Väsby branter?

– Det blir vår uppgift att anlägga stigar och sätta upp markeringar så att man inte riskerar att trampa ned något eller störa. Samtidigt är det en viktig uppgift att påvisa det som är ovanligt.

Har det ökande intresset att söka sig ut i skog och mark under pandemin märkts av i Kinda?

– Ja, men kanske inte just här. Folk har nog valt mer lättillgängliga, stadsnära reservat som Föllingsö och Hallstad ängar.

undefined
"Det är en viktig uppgift att påvisa sådant som är ovanligt, tycker Anders Tingvall, här med sin rottweiler Stella i Väsby branter naturreservat.

Det finns 35 naturreservat i Kinda. Bara Väsby branter är kommunalt. Anders Tingvall vill att ytterligare två områden får samma status.

Det handlar om Ösjöns barrskog i nordvästra delen av kommunen och Idhult barrskog sydost om Björkfors intill ett redan existerande reservat med mer öppna marker.

– Dessa områden är redan i dag undantagna från skogsbruk och består till stora delar av nyckelbiotoper. Att göra dem till reservat skulle ge dem ett starkare och mer långsiktigt skydd, säger Tingvall, som hoppas att färdigutrett förslag i ärendet ska ligga klart för beslut i slutet av året.

Väsby branter

Väsby branter norr om Slätmon är 35 hektar stort och Kindas enda kommunala naturreservat. Det inrättades 2014.

Vid en inventering på 1990-talet konstaterade Skogsstyrelsen att området är en hänsynskrävande nyckelbiotop med gott om skyddsvärda däggdjur, växter, insekter, mossor, lavar och svampar.

I området finns gott om obrukad skog. Död ved och källpåverkad mark, där ofryst grundvatten sipprar upp året runt, skapar speciella miljöer och goda förutsättningar för ett varierat djur- och växtliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!