I fredags hade Östgötamat sin årliga mässa - där det delades ut en rad prestigefyllda priser. Bland annat korades länets bästa matverk.
I hård konkurrens gick förstapriset till IngMarie Johansson och Ann-Sofi Johansson, Hargodlarna, samt Daniel Blomqvist, Rimforsa Strand.
Final i Stockholm
Tillsammans har de tagit fram en ny havtornsmarmelad som uppenbarligen föll juryn i smaken.
- Vi har jobbat intensivt med det här projektet de två senaste veckorna. Allting blev helt klart i onsdags. Vi har kokat marmeladen medan Daniel har hjälpt till med smaksättningen, berättar Ann-Sofi Johansson.
Hur kändes det att vinna?
- Helt underbart! Vi har fått en del utmärkelser tidigare, men det här var första gången som vi ställde upp i en tävling.
"Matverket 2013" är en rikstäckande tävling som arrangeras av organisationen Gastronomiska Samtal.
- Syftet är att kockarna ska använda sig mer av lokala produkter.
Hur är läget i Östergötland?
- Det ser bra ut. Vi har en regional matkultur där flera aktörer bidrar till att sprida de lokala produkterna. Bland annat KindaMat, säger Ann-Sofi Johansson.
I och med vinsten i fredagens länsfinal har trion från Kinda fått en biljett till riksfinalen i Stockholm som avgörs i januari. Där får vinnaren hela 200 000 kronor.
Här är Östergötlands bästa matverk
Östergötlands bästa matverk kommer från Kinda. Tillsammans med Daniel Blomqvist från Rimforsa Strand har Hargodlarna producerat den prisbelönta marmeladen.
IngMarie Johansson och Ann-Sofi Johansson med det vinnande bidraget.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!