Här gick raggmunken åt snabbt

Till synes spikraka fåror plöjs med veterantraktorerna. Tävling? ”Nej, men mycket prestige”, säger Per-Anders Lind, ordförande i LRF:s lokalavdelning för Horn-Hycklinge.

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-09-30 22:00

I lördags arrangerades veteranplöjning i Åveboda, cirka milen söder om Kisa. Några entusiaster ställde upp och plöjde med sina museala traktorer. Ingen tävling som sagt, men förarna var starkt fokuserade. Krokiga fåror hade självfallet resulterat i smädesord och skampåle, men här presterade alla på topp!

– Vi tycker det är roligt att hålla på med gamla traktorer. Det är lite nostalgi över det hela, säger Per-Anders Lind, som rattade en ”Grålle” från 1949.

– Det var revolutionerande när ”Grållen” kom. Dessförinnan var det i stort sett hästen som gällde inom lantbruket.

Åtgången var stor på den nystekta raggmunken, som hann ta slut innan dagen var till ända.

– Vi gör inte det här för att tjäna pengar, utan vi gör det för bygden. Det lockar folk och har varit välbesökt. Vi har haft den här träffen i början av hösten i 5–6 år nu.

Vad hittar ni på mer för aktiviteter i LRF-avdelningen?

– Vi har bonngympa och kör innebandy, säger Per-Anders Lind.

Några elever i årskurs 6 vid Horns skola passade på att sälja hembakat bröd, vilket hade rykande åtgång.

– Det har gått väldigt bra, nästan inget kvar på bordet. Dessutom har vi haft luftgevärsskytte. Vi samlar in pengar till en klassresa. Kanske blir det till Liseberg i maj, säger sjätteklassaren Arne Jansson.

Dessutom var det som brukligt vid detta arrangemang självplock av potatis från välfylld vagn där en hel del besökare passade på att fylla sina hinkar.

Per-Anders Lind med sin ”Grålle” från 1949. I bakgrunden serveras raggmunk, korv och fika.
Per-Anders Lind med sin ”Grålle” från 1949. I bakgrunden serveras raggmunk, korv och fika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!