Det råder en uppgiven stämning bland anställda inom hemtjänsten i Kinda kommun. Inte nog med att förvaltningen under en lång rad av år brottats med kraftiga underskott jämfört med budget, det har påfallande ofta dessutom varit hemtjänsten som hamnat i skottgluggen.
-Ja, med viss rätt, fortsätter Roger Rydström, för det är nämligen så att effektiviteten kan bli bättre. Det mått vi har att rätta oss efter, och även kan jämföra oss med gentemot grannkommuner, är brukartiden.
Åker förgäves
Brukartiden är den andel av arbetstiden som spenderas hos hemtjänsttagaren. Enligt Roger Rydström är en normal tid och ett mål i Kinda 65 procent.
-Det ska jämras med 50 procent som vi har idag, och tyvärr visar tendensen snarare en försämring, än en förbättring. Jag skulle vilja säga att vi måste nå upp till 65 procent, men att jag har som målsättning, hela 70 procent.
Med 50 procent av arbetsdagen hos brukarna innebär det att den andra halvan spenderas på planeringar, på resor och framför allt på missade besök.
-Ja, så kallad bomtid, när våra anställda får åka förgäves till en brukare. Det är helt enkelt något vi måste komma till rätta med.
Litar på
Roger Rydström säger att han tycker det är jobbigt när nu en plan ska presenteras för kommunstyrelsen där ytterligare två miljoner ska sparas på hemtjänsten under 2018 och sedan ytterligare två miljoner under 2019 - totalt fyra miljoner.
-Givetvis är det tungt gentemot de anställda, för det kommer ju att innebära att anställda måste få nya arbetsuppgifter. Ingen kommer att sägas upp, men vissa kommer att få nya tjänster.
Är inte det särskilt tungt, som socialdemokratisk ordförande?
-Jo, men samtidigt ser jag det som vi måste lite på tjänstemännen när de tar fram statistik som visar att vi hamnat efter i Kinda, liksom vi har ett gemensamt ansvar gentemot skattebetalarna att de ska få en så bra och effektiv hemtjänst som det bara går för pengarna.
-Det får de inte idag.
Inte okej
Roger Rydström berättar att det har gått lite uppåt och nedåt med det ekonomiska utfallet, men att den senaste dragningen, som gäller för de första månaderna på 2018, visar en betydande försämring inom äldreomsorgen.
-Äldreomsorgen med äldreboende ligger cirka en miljon under det mål vi hade vid den här tiden på året. Och det mesta kommer från just hemtjänsten.
Så det var anledningen till att endast halva hemtjänststyrkan fick åka på utbildning, medan den andra halvan fick stanna hemma och jobba vidare.
-Ja, det var ett beslut från förvaltningschefen själv, och de är ju proffs så det måste vi respektera. Om det är så att ekonomin drar iväg åt fel håll är det helt riktigt att dra i handbromsen, säger Roger Rydström.
-Det kan också vara ett sätt att tala om att det inte är okej, det som skett. När allt pekar på ett jätteunderskott och tiden hos brukarna snarare går ner, än upp, så försvarar jag åtgärden.
Bottennivå
En anställd inom hemtjänsten i Kinda, som vill vara anonym:
-Stämningen hos oss är under all kritik, det var inte bra innan vi fick besked att utbildningen ställdes in för halva styrkan - och nu är den på en bottennivå.
Roger Rydström avslutningsvis:
-Resorna i Kinda tar 12 procent av arbetstiden, det är okej med tanke på att de flesta brukarna bor i samhällena. Men resterande 35 procent av arbetsdagen, när personalen inte är hos brukarna, måste vi förbättra.
-Resultatet av mer tid hos brukarna blir en högre kvalitet och bättre utfall av skattepengarna.