Hätsk debatt med Hackelhall i centrum: "Den enade oppositionen är nu inte så enad"

Det var rena kosläppet när Kindas politiker samlades för majsammanträde nyligen, med det ena krumsprånget mer våghalsigt, än det andra. -Det är trams att definiera termen "utveckling i Rimforsa", med en ny idrottshall, sade Christian Nordin Olsson, SD-ledare. Vad ska ni göra sedan när hallen är byggd och ni vill utveckla Rimforsa ytterligare? Bygga en hall till?

Conny Forsberg (S).

Conny Forsberg (S).

Foto:

Kinda2017-05-31 12:25

Så snart namnet Hackel finns med i en kommunal handling, eller någon politisk diskussion, blir det munhuggning på hög nivå. Det är väldigt starka känslor förknippade med ärendet, som inkluderar byggande av en rejäl idrottshall, av majoriteten kallad arena, samt hela åtta omklädningsrum.

Precis som i fullmäktige senast.

Aldrig för sent

Det blev votering i kommunstyrelsen och det blev votering i fullmäktige. Men de politiska majoriteterna fortsatte även i denna högsta politiska instans och nu har det sista hindret för byggande av idrottshall undanröjts.

Conny Forsberg (S), inledde diskussionen.

-Jag har länge personligen varit mycket skeptisk till att lägga så mycket pengar på en idrottshall. Däremot är jag en demokrat och eftersom mitt parti bakom mig förespråkar byggande av en hall i den här storleksordningen så yrkar jag bifall.

Han förklarade att han granskat det hela ur ett budgetekonomiskt perspektiv och kommit fram till att kommunen har råd.

-Och ska vi nu bygga en hall, ska vi göra det ordentligt, vi ska gå "all in".

Oppositionens Lars Karlsson (L) mottog beskedet med illa dold förtjusning.

-Det är aldrig för sent för syndaren att vakna. Detta är fantastisk möjlighet, inte bara till sport och omklädning, utan även en arena för konserter, musik, evenemang.

Pontus Wessman (MP):

-Vi ställer upp på detta, absolut. Men varför inte ta chansen och samtidigt slänga på solceller på taket. Ta chansen nu, majoriteten.

Kärnverksamheter

Det var i denna samfällda entusiasm, som Christian Nordin Olsson (SD) dämpade stämningen betydligt.

-Som tur är företräder jag ett parti där jag har samma åsikt som mina partikollegor. Forsberg är välkommen till oss, så får han chansen att känna hur det är, att rösta som man själv tycker, inte som partiet vill.

-Dessutom har vi hållit samma linje hela tiden, också något för Conny Forsberg och socialdemokraterna att tänka på, som ändrat uppfattning under resans gång. Vi tror helt enkelt inte på det här.

-Vi är missnöjda med kommunens prioriteringsordning. Åtagandena framöver är så stora och viktiga att vi helt enkelt inte har råd med en hall i nuläget. Investeringarna i skola och förskola är såväl betydande, som kärnverksamheter.

-Såna här attraktivinvesteringar kan man göra när allt annat är gjort. Det går inte att få ihop detta ekonomiskt när majoriten företräder en linje som säger att allt ska bli klart före 2020.

Som Vimmerby

Christian Nordin Olsson berättade att när han inledde sin politiska bana i Kinda kom han till en politisk arena där majoriteten slog sig för bröstet och skröt om att kommunen varit skuldfri ett antal år.

-Och nu slår vi istället rekord i skuldsättning.

Pierre Ländell (LpO) var inte på samma resonemang.

-Så är diskussionen om Hackel igång igen, då. Enda skillnaden är att det blir lite dyrare varje gång. Nu vill majoriteten skuldsätta kommunen upp över öronen. Det är kommunförråd, det är räddningsstation, resecentrum, skolor i Kisa och Rimforsa. Vi slår snart i lånetaket från Kommuninvest.

Han förutspådde en situation där Kinda snart måste börja sälja skogsinnehav för att rädda finanserna.

-Ja, vi är på väg mot precis samma situation som Vimmerby. Ni i majoriteten är inte ansvarsfulla. Om man ska köpa en bil, en båt, en sommarstuga, så får man rätta mun efter matsäcken.

-Tar vi beslut om Hackelhallen idag, säger vi samtidigt nej till bredband på landsbygden. Det vill jag inte ha på mitt samvete.

Stort tryck

Men dessa motståndare till Hackelhallen var i minoritet denna kväll i fullmäktige. Vilket kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) påminde om.

-Nu är det så här, Ländell, att den så kallade enade oppositionen, är inte enad alls. Det är fler än majoriteten, bestående av KD, M och S, som står bakom den här satsningen. Detta visar en vattendelare mellan de partier som tror på en framtid i Kinda kommun, och de som inte gör det.

-Och inte minst utvecklingen i Rimforsa. Man kan fundera på i vilken ordning saker och tinga ska komma. Kanske hade vi hellre byggt bostäder först och bostäder sedan, men nu är det inte så. Vi behöver få loss marken på Åsundavallen innan vi kan sätta igång med det.

Han hänvisade också till det stora tryck som finns i Rimforsa, från många håll, om att hallen ska färdigställas. Den kan dessutom användas till så mycket annat än idrott.

Votering

Björn Hoflund förstärkte inställningen.

-Jag tillhör också ett parti som drivit samma linje hela tiden, alltså hall och åtta omklädningsrum. Idrotten kommer i framtiden att ha en ännu större betydelse för resultaten i skolan.

-Jag vill fråga Christian Nordin Olsson vilka alternativen är. Det är alltid lätt att säga nej, men vad vill ni, mer än att ni är emot.

-Detta är ett trams, svarade Olsson. Att en hall på Hackel skulle vara definitionen av utveckling. Vad exakt?

Centerpartiet röstade emot fullstor hall och åtta omklädningsrum i kommunstyrelsen, men föredrog att inte blanda sig i debatten i fullmäktige. I den votering som följde bibehöll partiet sin linje.

Röstsiffrorna blev 21 mot 11 och en röst som avstod. Två ledamöter saknades.

Christian Nordin Olsson (SD).
Christian Nordin Olsson (SD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om