Hembygdsföreningen fyller 90 år

Allt började 1922. Nu, 90 år senare, lever Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening i allra högsta grad. Nästa söndag uppmärksammas jubileet med en heldag på Hembygdsgården i Kisa.

Leif Fredriksson, Karl-Oskar Pettersson, Gerd Pettersson och Barbro Åhlström Bragée. Även Aina Johansson och Lars-Ola Nysten har varit involverade i jubileumsarbetet. Foto: Michael Nordin

Leif Fredriksson, Karl-Oskar Pettersson, Gerd Pettersson och Barbro Åhlström Bragée. Även Aina Johansson och Lars-Ola Nysten har varit involverade i jubileumsarbetet. Foto: Michael Nordin

Foto:

Kinda2012-07-27 06:39


Vi tar det från början.
Den 23 april, 1922, samlades några ungdomar på Strömbergs Café i Garvarns hus, Kisa. Då bildades Kisa-Västra Eneby JUF, som föreningen hette till en början. 1974 ändrades namnet till Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening.
Redan det första året hade föreningen 90 medlemmar. Ture Åkesson var ordförande. I brist på en egen lokal träffades medlemmarna på olika caféer i Kisa. Medlemsavgiften var en krona om året, plus 50 öre i kvartalsavgift.
- En viktig fråga var att hitta en egen samlingslokal, men det var inte helt lätt, berättar Karl-Oskar Pettersson som har läst gamla styrelseprotokoll.

Ideellt arbete
Efter några år riktade Kisa-Västra Eneby JUF in sig på det nedslitna slottet i Hovby. 1927 köpte de fastigheten för 900 kronor. I samma veva hyrde de marken där Hembygdsgården ligger i dag. Markhyran var 50 kronor om året.
- Därefter påbörjades ett stort arbete med att flytta Hovby slott till Kisa. Allt arbete skedde ideellt. Just det ideella arbetet har präglat föreningen genom alla år, säger Barbro Åhlström Bragée som har ett långt förflutet inom Hembygdsföreningen.
Bland annat har hon varit ordförande i 20 år.

15 hus och bodar
För att bekosta allt arbete med Hovby slott tog Kisa-Västra Eneby JUF ett lån på 3 000 kronor. Drygt 20 medlemmar klev in som borgenärer. År 1929 var det invigning av slottet som än i dag är föreningens nav.
Efter 1929 har Hembygdsgården utökats undan för undan. 1933 anlände Kungsstugan från Kisa Gästgivaregård. Det senaste tillskottet är Naftakiosken som kom på plats 2011.
- Sammanlagt har vi 15 olika hus och bodar, säger Karl-Oskar Pettersson.
Efter en nedgång på 50- och 60-talet började medlemsantalet att växa igen. Nu för tiden har Kisa Västra-Eneby Hembygdsförening 350-400 medlemmar. Varje år arrangerar föreningen flera olika aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om