Varje år anordnar Kisa-Västra hembygdsförening historiedagar, då hembygdsgården i Kisa får liv. Alla husen är öppna och meningen är att eleverna på högstadiet ska få ett ökat intresse för historia.
Eleverna fick i går vandra runt mellan de olika husen på hembygdsgården, som var öppna för alla. De fick också svara på frågor som gällde husen, föremål och historia.
Bland annat skulle de i det gamla skolhuset jämföra dagens skola med skolan för 100-150 år sedan. Andra frågor gällde vad olika föremål kan ha använts till, eller vad man kan ha pratat om på det gamla utedasset.
Jacqueline Öryd har varit runt i alla husen och tycker att det är roligt att se hur det var förr.
- Och det var inte så svåra frågor heller, säger hon.
På den gamla logen finns det både fina herrskapsvagnar och vardagsslädar.
Dessutom finns det en konstig gammal flätad släde som eleverna får gissa vad de använts till.
- Det är en kolryss, som man fraktade kolet i från milan och till järnvägen eller kanalen. Det var en släde som man drog på snön, säger Karl-Oskar Pettersson från Kisa-Västra Eneby hembygdsförening. Han visar också ett vargnät som man använde för att fånga vargar i förr, innan man stack ihjäl dem med pinnar.
- Det var ju inte den mest humana jakten precis, men det fanns en stor rädsla för vargen förr, säger Karl-Oskar Pettersson.
I handelsboden står Bo Daun och är affärsföreståndare för en dag.
Där får eleverna svara på vad det finns för skillnader mellan den gamla handelsboden och ett modernt snabbköp.
- Förut sålde man ju allt i lösvikt, sockerbitar, knappar, allt, säger Bo Daun.
I Kungsstugan, som fått sitt namn eftersom kung Karl XI övernattat i huset passar många elever på att sätta sig vid matsalsbordet och svara på sina frågor. Börje Månsson och hunden Mozart är värdar i stugan, och hjälper eleverna att svara på frågor om till exempel vilken möbel i huset som har använts av medicinkvinnan Kisa-Mor.
- Man får ju hjälpa dem lite när de frågar, säger Börje Månsson.
Historiedagarna fortsätter även i dag.
Hembygdsgården full av liv och rörelse
Hur var det egentligen att gå i skolan för 150 år sedan? Vad pratade man om på utedasset? Hembygdsgården i Kisa full av liv den under två dagar den här veckan. Då anordnar Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening nämligen sina traditionella historiedagar för eleverna i årskurs åtta på Värgårdsskolan som får svara på frågor om de olika husen.
Mikael Simonsson, Elsa Martinsson och Sebastian Claesson arbetade med frågorna ute i solskenet.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!