Hembygdsgillet ställer ut slöjdhantverk

Trots ett sjunkande andel medlemmar så skapar Kinda hembygdsgille en trivsel och ett lärande hos dem som är medlemmar. Ett lärande som nu går att ta del av genom en utställning på Kisa bibliotek.

Några av utställarna. Barbro Karlsson, Gun Fernwall, Rigmor Hanzon, Marie-Louise Fredriksson och Siv Nilsson. Foto: Morgan Karlsson

Några av utställarna. Barbro Karlsson, Gun Fernwall, Rigmor Hanzon, Marie-Louise Fredriksson och Siv Nilsson. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2018-01-10 15:30

Nyligen hade Kinda hembygdsgille vernissage inför öppnandet av medlemmarnas utställning på Kisa bibliotek. De tio medlemmarna träffas då och då och bland annat delar de då med sig av sin kunskap gällande det gamla slöjdhantverket.

Dans och hantverk

Kisa/Västra Eneby JUF folkdanslag startade 1922 och blev sedermera Kisa hembygdsgille 1975. Numera heter det Kinda hembygdsgille.

Föreningen är alltså drygt 95 år och har under de gångna åren haft ett stort och varierat utbud. Dans och hantverk är exempel på sådant som hanteras av medlemmarna.

Varierat utbud

Förutom danssektionen har gillet även en dräkt och slöjdsektion. Sedan 1993 har det arrangerats 30 kurser i allt från knivtillverkning till växtfärgning av garn.

Det är skapelser från dessa kurser med dräkt- och slöjdsektionen som nu finns att beskåda på Kisa bibliotek. Där finns exempelvis brickade band, folkdräkter, runstavar och hornarbeten.

Från grunden

- Vi som har gjort dessa föremål är glada amatörer som gillar att arbeta med händerna och även prova på olika typer av hantverk, berättar Marie-Louise Fredriksson.

- Under vår senaste kurs lärde vi oss att skapa spånkorgar. Detta helt från grunden, då vi först fick hugga ner trädet som vi sedan genom en speciell hyvel skapade spånmaterialet av. Kursens nestor var Peter Jydemand

- Tyvärr så läggs fler och fler liknande gillen ner över landet, då den yngre generationen inte visar något intresse för att vilja delta i detta, avslutar Marie-Louise Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om