Hemkomna Kindafamiljer erbjuds hjälp

Flera familjer från Kinda finns i katastrofdrabbade Thailand. De som är återfunna förväntas komma hem till Sverige och Kinda senast nästa vecka. De som fortfarande saknas hoppas man kunna återfinna så att de också kan återvända hem. Men väl hemma väntar nästa svårighet då de drabbad måste bearbeta sina hemska upplevelser.

Kinda2004-12-30 14:47

Karin Mannersson är psykolog och en av de som arbetar i POSOM-gruppen (psyko-socialt omhändertagande). Hon berättar att när människor drabbas av katastrofer som den i Asien räcker inte vårt normala beteendemönster och förståelse till för att hantera den situation man befinner sig i.

Kristtillstånd
Man drabbas av ett så kallat psykiskt kristillstånd som kan ge många uttryck. Om man dessutom har förlorat nära släktingar och vänner i katastrofen kan det innebära en livslång smärta.
Karin Mannersson poängterar att det viktigaste för dem som kommer hem från katastrofområdet är att få kontakt med sitt sociala nätverk i form av familj och vänner.

Anhöriga ger trygghet
Anhöriga ger trygghet och stabilitet i tillvaron. De anhöriga kan stå för ljuset och ge hopp till de drabbade när de upplever livet som mörkast.
- Det är viktigt att de anhöriga vågar och klarar av att lyssna på de drabbades berättelser.
Det är just samtal som är den bästa hjälpen efter att man har varit med om katastrofala upplevelser. Att få sätta ord på sina upplevelser gör också att man samtidigt bearbetar dem.

Stöd utifrån
Men det kan även vara mycket svårt för anhöriga att lyssna till det som de drabbade har att berätta. Därför kan även de anhöriga behöva hjälp för att orka lyssna och finnas till hands för de drabbade.
Karin Mannersson vet inte ännu om hon själv kommer att finnas på plats i Kisa för att ta emot de drabbade Kinda-familjerna när de kommer hem.
Men drabbade och anhöriga kan vända sig till POSOM-gruppen, socialtjänsten och Barn - och familjetjänsten. Där finns det psykologer och kuratorer som kan hjälpa till.

Skolkuratorer
Även skolorna har kuratorer som kan hjälpa de drabbade barnen och deras vänner som kan ha svårt att förstå vad det är som har hänt.
Karin Mannersson berättar att också kyrkan kan fylla en viktig funktion i sådana här sammanhang. Där finns det personer som är vana att tala med människor i kris och orkar att lyssna.
Det finns hjälp att få för de katastrofdrabbade människor som befinner sig i en livskris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om