Hemträdgårdsförening vårdar Kisa-Mors lustgård

Södra Kinda Hemträdgårdsförening har 125 medlemmar och sitt ursprung i en fruktodlarföreningen som bildades 1903. Föreningen vårdar sedan tre år tillbaka Kisa-Mors lustgård som ligger tätt intill Horns kyrka. Föreningen har även flera aktiviteter under året och nu på lördag är det dags för deras traditionella växtauktion vid Går´n i Horn.

Kisa-Mors Lustgård vid Horns kyrka invigdes i maj 2010. Foto: Lars-Göran Bexell

Kisa-Mors Lustgård vid Horns kyrka invigdes i maj 2010. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-01 15:20

Då kan man säga att vårat verksamhetsår börjar, säger Torsten Sandén, vice ordförande i föreningen som hade sitt års- och vintermöte i februari.

Övriga i styrelsen är ordförande Sven Molander, kassör Göran Styrenius, sekreterare Inger Sandén och ledamöterna Inger Borén, Karolina Jönsson och Gudrun Svensson.

En stor del av sin tid lägger föreningen ner på att vårda Kisa-Mors lustgård intill kyrkan i Horn.

Lustgården kom till genom ett Leader-projekt som finansierades genom EU-bidrag och genomfördes av medlemmar i Södra Kinda Bygdegille. Lustgården invigdes den 25 maj 2010 av dåvarande landshövdingen Björn Eriksson. Madams Lycke finns fortfarande vid Flytthem och sköts av frivilliga krafter.

– Hemträdgårdsföreningen tog över skötseln av lustgården i Horn för tre år sedan och vi träffas varje tisdagsförmiddag från april till oktober då vi arbetar praktiskt med odling och utveckling av trädgården, säger Torsten Sandén.

– Ett viktigt inslag är även kaffestunden vi har, då kan vem som helst komma hit och prata odling och växter och byta erfarenheter, säger Inger Sandén och fortsätter:

– Viktigt för vår förening är våra sponsorer, både företag och privatpersoner, som bidrar ekonomiskt och med material och växter

Först ut för Södra Kinda Hemträdgårdsförening är som sagt växtauktionen nu på lördag vid Går´n i Horn.

– Samtliga växter är skänkta som man kan ropa in till bra priser och kanske får vi även nya medlemmar, säger Sven Molander.

Den 13 augusti beger sig föreningen till Vårdsnäs Hembygdsgård för att ta del av deras odlingar av gamla sorters köks- och kulturväxter.

Fem dagar senare besöks Brokinds rehabiliteringsträdgård.

– Här ska vi titta på vikten av att hälsan kan bli bättre av olika sorters växter, säger Inger Sandén.

Den 30 november väntar föreningens traditionella kransbindning inför advent och jul.

I februari nästa år väntar vintermötet.

– Vi kallar vårat årsmöte för vintermöte då vi kopplar mötet till andra saker som läsning ur trädgårdsböcker, fröbyten och att visa film, säger Torsten Sandén.

Och om knappt ett år är det dags för gökafton i samverkan med Bygdegillet.

– Vi försöker att variera vårat program så att det händer något nytt under året. Vi har tidigare haft kurser i odling, trädbeskärning och höst- och vintersådd, säger Torsten Sanden.

Några av hemträdgårdsföreningens medlemmar. Fr v Inger Sandén, Sven Molander, Börje Carlsson, Torsten Sandén och Inger Borén. Foto: Lars-Göran Bexell
Några av hemträdgårdsföreningens medlemmar. Fr v Inger Sandén, Sven Molander, Börje Carlsson, Torsten Sandén och Inger Borén. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om