Heschmats tar sig de sex milen till jobbet för egen maskin

Intresset av cykling och löpning, ja motion över huvudtaget, tog ordentlig fart när Heshmat Khosrawi kom till Sverige som kvotflykting under 2001. Arbetet i Kinda valdes bland annat för att resorna till orten samtidigt innebar en lämplig träningsrunda.

Heshmat Khosrawi älskar att motionera, och cyklar och springer till arbetet i Kinda. Foto: Morgan Karlsson

Heshmat Khosrawi älskar att motionera, och cyklar och springer till arbetet i Kinda. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-08-19 09:00

Heshmat Khosrawi, som kommer från Kurdistan, är en mycket sportig man. När han slutligen kom till Motala i november 2001, efter att ha varit kvotflykting via FN:s flyktingsorgan blev intresset för cykling enormt stort. Det resulterade i deltagande i Vätternrundan och halv Vättern.

– Jag ser mig som en elitcyklist, då cykeln är min kärlek och mitt transportmedel med goda miljö- och hälsovinster som följd. Under vintertid har jag en hybridcykel med dubbdäck som jag använder, förklarade Khosrawi.

För att träna ytterligare så sprang Khosrawi till arbetet i Kisa under fredagen. Från Malmslätt till centrala Kisa tog de 42,7 kilometerna 5 timmar och 2 minuter. Detta innebar 45 175 steg och 3003 brända kalorier. Av dessa steg så var 43 962 av ett hälsosamt tempo visade telefonens program.

Positiva aspekter

Sträckan har tidigare cyklats fem gånger under sommaren, och Heshmat Khosrawi har ett mål att kunna vara med på Tour de France och springa Lidingöloppet, Stockholm Marathon, New York Marathon, Hamburg Marathon.

– Det är så många positiva aspekter med träningen. Det är bevisat att det stärker muskler och skelett, immunförsvaret ökar, minskar risken för diabetes två, minskar risken för övervikt. Även så har jag själv märkt att min egen koncentrationsförmåga ökar genom en ökad kondition, berättade Khosrawi.

Bidra till samhället

Innan flykten så hade Khosrawi tagit privatlektioner i engelska, vilket kom till användning vid ankomsten till Sverige då han fick bli tolk för sina landsmän. Sedan lyckades denna grupp flyktingar läsa klart "SFI kursen" i Motala under endast sex månader.

Denna motionär berättade vidare att han alltid har haft ett mål med att själv bidra med det han kan till det fina samhälle vi har i Sverige.

– För mig har Sverige alltid varit en dröm. Vi har en så fin välfärd och jämnställdhet här. Detta vill jag bidra till så mycket jag kan, via arbete och att betala skatt.

Under somrarna har det inneburit arbete på Electrolux i Motala, och mellan 2007 och 2013 ägnade han lördagarna till att åka upp till Stockholm för att vara programledare för två program på en kurdisk tv kanal.

Nu till hösten ska Khosrawi påbörja en Masterutbildning i stadsvetenskap på Linköpings universitet. Målet är sedan att bli universitetslärare inom detta ämne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om