Het debatt om utmanarrätt

Många hårda ord - men inget beslut. Frågan om utmanarrätt gav mandatperiodens hittills hetaste debatt i fullmäktige. En splittrad opposition lyckades återremittera ärendet med minsta möjliga marginal.

Kinda2015-02-25 08:06

Ska Kinda kommun införa utmanarrätt? Det är en fråga som har delat politikerna i två läger. I måndags kväll togs ärendet upp i kommunfullmäktige.

Behöver kompletteras
Björn Hoflund (M) var först upp i talarstolen.
- Vi i majoriteten är inte alls emot privat drift, men vi tycker inte att det är en bra modell att lämna över initiativet till utomstående. Dessutom skulle det innebära mycket merarbete för våra tjänstemän. Vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag att inte införa utmanarrätt, sa Hoflund.
Lars Karlsson (FP), som är positivt inställd till utmanarrätt, sa så här:
- I den här utredningen har man inte pratat med de lokala företagen om vad de tycker om utmanarrätt. Det är undermåligt. Därför tycker jag att ärendet ska återremitteras, så att utredningen kan kompletteras. Det är även rimligt att prata med någon kommun som har infört utmanarrätt så att vi får veta vad de tycker.
Hans Måhagen (S):
- Lars, jag trodde att du kallade dig för socialliberal, men i det här fallet är du nyliberal. Och det här med utmanarrätt är väl ett påfund av nyliberalismens sämsta sort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om